20:06 15.07.2021

Асоціація "Укртеплокомуненерго" пропонує запровадити порядок автоматичного коригування тарифів на тепло до цін на енергоносії

3 хв читати
Асоціація "Укртеплокомуненерго" пропонує запровадити порядок автоматичного коригування тарифів на тепло до цін на енергоносії

Асоціація "Укртеплокомуненерго" (УТКЕ) пропонує запровадити порядок автоматичного коригування тарифів на теплову енергію залежно від змін тарифів на енергоносії та їхній розподіл, а також низку інших заходів, які дадуть змогу забезпечити фінансову стабілізацію підприємств теплокомуненерго (ТКЕ)

Як зазначила асоціація в своєму прес-релізі в четвер, ухвалення Верховною Радою 14 липня законопроекту №3508-д про реструктуризацію боргів на ринку природного газу є лише одним із кроків до фінансової стабілізації теплопостачальної галузі.

"Це важливий, а головне - нагально необхідний крок для порятунку централізованого теплозабезпечення українських міст. Але це лише початок. Щоб підприємства теплопостачання могли працювати в ринкових умовах і забезпечити стабільне проходження опалювального сезону, на сьогодні недостатньо лише реструктуризувати борги та списати штрафні санкції", - йдеться в прес-релізі.

На думку "Укртеплокомуненерго", необхідно вжити заходів для недопущення повторення ситуації з накопиченням мільярдних боргів. Перелік таких заходів було раніше викладено у зверненні асоціації до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України.

Як повідомлялося, асоціація пропонує внести зміни до закону про теплопостачання в частині заборони відключення об'єктів ТКЕ від енергопостачання в опалювальному періоді та можливості автоматичного коригування тарифів у разі зміни цін на енергоносії, а також розробити порядок автоматичного коригування розміру тарифу на теплову енергію при зміні цін на енергоносії та їхній розподіл.

В УТКЕ вважають також за необхідне встановити паритетну відповідальність, яка може застосовуватися постачальниками природного газу, зокрема НАК "Нафтогаз України" та її дочірніми компаніями, операторами газорозподільних мереж і постачальниками електричної енергії, до підприємств теплопостачання, з розміром санкцій, які підприємства ТКЕ можуть застосовувати до своїх споживачів-боржників.

УТКЕ закликає закріпити на законодавчому рівні умови оплати ТКЕ за енергетичні ресурси лише на умовах 100%-ї післяплати, а також терміново скасувати порядок нарахування штрафних санкцій на подвоєну суму боргу.

Ще один із запропонованих заходів - внести зміни до правил постачання природного газу в частині встановлення для ТКЕ передоплати та нарахувань штрафних санкцій за порушення, за які ТКЕ не можуть відповідати, зокрема пов'язані з погодними умовами.

В асоціації також вважають за необхідне "терміново створити при РНБО робочу групу для внесення змін до дискримінаційного договору постачання природного газу, запропонованого ТКЕ, ГК "Нафтогаз Трейдинг".

Як стверджують в УТКЕ, збереження постачання газу на нинішніх умовах може призвести до зростання тарифу на тепло в Україні на 15-40% залежно від міста.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 14 липня ухвалила в цілому законопроект №3508-д "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу", який передбачає реструктуризацію заборгованості підприємств теплокомуненерго за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій і відшкодування різниці в тарифах.

За інформацією "Укртеплокомуненерго", документ дасть змогу реструктуризувати понад 50 млрд грн боргу підприємств ТКЕ за газ, компенсувати різницю на теплову енергію в сумі близько 30 млрд грн і списати понад 10 млрд грн нарахованих штрафних і фінансових санкцій НАК "Нафтогазом України".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, загальний борг теплопостачальних і теплогенерувальних організацій за спожитий газ на 1 квітня 2021 року становив понад 58 млрд грн, зокрема 8 млрд грн - пені і штрафи. Водночас зазначалося, що заборгованість, яка була утворена після 1 липня 2016 року і яка не підлягає реструктуризації за раніше ухваленим законом №1730, становить близько 40 млрд грн та є об'єктом нарахування штрафних санкцій, що заборонені до включення до тарифів і, відповідно, не мають джерел погашення. Отже, законопроект передбачає, зокрема, перенесення розрахункової дати з 1 липня 2016 року на 1 травня 2021 року.

У документі пропонується на законодавчому рівні закріпити шляхи і механізми урегулювання боргів підприємства ТКЕ шляхом проведення взаєморозрахунків із залученням коштів держбюджету, реструктуризації залишків непогашеної заборгованості, списання пені, штрафних та фінансових санкцій, нарахованих на заборгованість, що підлягає урегулюванню згідно з законом, за умови погашення тіла боргу, йдеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА