15:22 16.07.2021

Верховний Суд закликає владу поважати незалежність суддів та дотримуватися норм Конституції України - заява

3 хв читати
Верховний Суд закликає владу поважати незалежність суддів та дотримуватися норм Конституції України - заява

Верховний Суд підтримує позитивні зрушення, спрямовані на побудову незалежного та справедливого суду в Україні, однак наголошує, що всі зміни мають відбуватися відповідно до Конституції України, йдеться у заяві ВС, оприлюдненій у п'ятницю.

"Конституція України визначає, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах та відповідно до законів України", - йдеться у повідомленні.

У ньому уточнюється, що Верховний Суд як вищий суд у системі судоустрою України у своїй діяльності керується принципом верховенства права. Цей принцип відображений у сотнях тисяч рішень суду.

"Завданням суду завжди є захист порушених прав і свобод, як того вимагає Конституція України та Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод", - наголошують у суді.

Там зазначають, що ВС завжди підтримував і продовжує підтримувати "всі позитивні зрушення, що відбуваються у державі, спрямовані на побудову чесного, справедливого, відкритого, незалежного суду та сильної демократичної України".

"Будь-які реформи, що сприяють цьому, отримують безумовну підтримку з боку Верховного Суду. Водночас всі зміни мають відбуватися лише відповідно до Конституції України. Реформування судової влади неможливо без поваги до незалежності суду та суддів і без розуміння функцій та ролі суду в державі", - резюмують у ВС.

Як повідомлялося, 14 липня ВС скасував указ президента України Володимира Зеленського про скасування указу про призначення Тупицького суддею КС.

Пізніше в Офісі президента назвали рішення ВС таким, що було "ухвалено в інтересах Тупицького і яке є підготовкою до спроби знищення судової реформи в Україні через важелі Конституційного Суду".

Тупицький втратив статус судді КС України внаслідок скасування президентом України Володимиром Зеленським указу Віктора Януковича про його призначення, оскільки відповідно до рішення РНБО, його подальше перебування на посаді судді КСУ становило би суттєву загрозу національній безпеці України. Цим самим указом Зеленський скасував указ про призначення суддею КС Олександра Касмініна.

Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О. Тупицького суддею Конституційного Суду України". Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" було підписано 27 березня.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці.

У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

26 лютого 2021 року Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

1 лютого 2021 року Тупицький звернувся до суду з оскарженням указу від 29 грудня 2020 року №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" щодо відсторонення позивача на два місяці. Постановою від 3 лютого відмовлено у відкритті провадження, оскільки цей позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Це рішення оскаржено в апеляційному порядку у Великій палаті Верховного Суду. Постановою від 22 лютого 2021 року порушено апеляційне провадження за заявою позивача.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА