14:32 17.07.2021

Таран прокоментував закон про основи нацспротиву: це про реакцію на агресію Росії

3 хв читати
Таран прокоментував закон про основи нацспротиву: це про реакцію на агресію Росії

Події 2014 року наочно продемонстрували, що в умовах гібридної війни у країни не буде часу на тривалі мобілізаційні процеси. Саме це спонукало розробку закону "Про основи національного спротиву", заявив міністр оборони України Андрій Таран.

"Тепер у країні "де-юре" сформовано систему національного спротиву. Ми говоримо, як про створення ефективного та оперативного механізму протидії агресивній політиці Російської Федерації, так і про впровадження системи загальновійськового навчання населення та розвиток територіальної оборони і руху опору, що охоплює широкі верстви населення України", – цитує Тарана прес-служба Міноборони.

За його словами, цьому передувало схвалення низки стратегічних документів, таких як Стратегія національної безпеки, Стратегія військової безпеки. Наразі триває робота над стратегічним оборонним бюлетенем і Планом оборони України, які також співвідносяться з законом про нацспротив.

"Тепер слово за президентом, який має підписати закон. І тут затримки не буде, бо документ був розроблений під загальним керівництвом Глави держави, спільними зусиллями силових відомств, представників ветеранських організацій, волонтерів та експертів. У Міністерстві оборони цілком готові до наступного етапу – імплементації Закону. У нас вже напрацьовані керівні документи, плани, тому запуск системи має відбутись без зволікань", - зазначив Таран.

У законі враховано досвід країн-членів НАТО, зокрема Литви, Естонії та Польщі, сучасні практики організації всеохоплюючої оборони та національні особливості з організації спротиву агресору. Документ передбачає збільшення граничної чисельності українського війська на 11 тисяч: 10 тисяч – тероборона та одна тисяча – спецпризначенці. Це спрямовано на забезпечення виконання завдань, визначених законом.

Як повідомлялося, за президентський законопроект №5557 "Про засади національного опору" у другому читанні і в цілому на пленарному засіданні 16 липня проголосували 313 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту національний спротив є складовою частиною комплексної оборони держави, що охоплює комплекс заходів для максимально широкого залучення громадян України до забезпечення військової безпеки, суверенітету і територіальної цілісності країни, стримування і відсічі агресії.

Водночас загальне керівництво національним опором здійснює Верховний головнокомандувач збройними силами – президент України.

Складовими національного опору є територіальна оборона (ТО), рух опору та підготовка громадян України до національного опору. Безпосереднє керівництво ТО здійснює головнокомандувач ЗСУ через командувача силами ТО ЗСУ.

Законопроект передбачає, що в рамках системи ТО можна також створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю.

Сили ТО повинні діяти за територіально-зональним принципом, поза районами, де ведуться військові (бойові) дії. Однак за рішенням головнокомандувача ЗСУ їх можна залучати до виконання завдань за межами своєї зони ТО для нарощування сил і засобів для стабілізації обстановки у відповідних зонах.

Автори законопроекту передбачають, що запровадження руху спротиву здійснюватиметься з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА