07:26 18.07.2021

Естонія не направлятиме нового посла в Білорусь

2 хв читати
Естонія не направлятиме нового посла в Білорусь

Естонія не направить нового посла в Білорусь, заявила міністр закордонних справ Ева-Марія Лійметс (Eva-Maria Liimets).

"Посилати нового посла в Білорусь було б недоречним, оскільки Естонія не вважає Лукашенка законним главою держави, і вручення вірчих грамот у звичайному порядку може бути витлумачено як зміна позиції Естонії", - пише Лійметс в опублікованій в суботу статті в газеті Eesti Paevaleht.

6 липня президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) призначила нового посла в Білорусі Яака Ленсмента (Jaak Lensment), який повинен вручити вірчі грамоти президенту Білорусії Олександру Лукашенку.

Лійметс нагадала, що ні Естонія, ні Євросоюз не визнають результати президентських виборів у Білорусі в серпні минулого року через масові фальсифікації.

Глава МЗС вважає, що у Естонії є чотири варіанти: діяти як зазвичай, знизити рівень представництва Естонії, призначивши тимчасового повіреного в справах, не передавати вірчі грамоти і залишити посла працювати в Таллінні, не вживати подальших кроків і продовжити роботу зі скороченим складом посольства.

"Інавгурація нового посла Естонії в Білорусі, яка повинна відбутися на початку вересня, залежить від нашої оцінки тамтешньої ситуації. Ми також тісно консультуємося з нашими партнерами і союзниками, які всі бачать необхідність координації дій і демонстрації єдності", - сказала Лійметс.

У Білорусі після 9 серпня 2020 року почалися масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено Олександра Лукашенка, який займає цю посаду з 1994 року. За твердженням влади, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%. Опозиція не визнала підсумків виборів, визнавши їх сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

ЄС і США не визнають Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА