10:14 19.07.2021

Понад 15 іноземних дипмісій в Афганістані закликали талібів зупинити наступ

2 хв читати
Понад 15 іноземних дипмісій в Афганістані закликали талібів зупинити наступ

Понад 15 закордонних дипломатичних представництв в Афганістані, зокрема США і ЄС, у понеділок звернулися до руху "Талібан" із закликом припинити наступальні операції.

"Наступ "Талібану" демонструє пряме протиріччя з його заявами на підтримку врегулювання (конфлікту - ІФ) шляхом переговорів", - ідеться в заяві, під яким також поставили підписи Велика Британія, Канада, Японія, Південна Корея, НАТО.

У заяві наголошується, що дії талібів призвели до загибелі цивільних осіб, переміщення населення, грабежів і руйнування життєво важливої інфраструктури. В документі зазначено, що за даними, які викликають довіру, на захоплених талібами територіях порушуються права жінок і свобода ЗМІ.

Також автори заяви нагадали про святкування Ід-аль-Адха (Курбан-байрам), у зв'язку з чим закликали талібів зупинити бойові дії та продемонструвати прихильність мирному вирішенню кризи в Афганістані.

Напередодні уряд Афганістану й таліби завершили раунд переговорів у Катарі. За підсумками консультацій сторони домовилися про співпрацю в питанні доставки гуманітарної допомоги населенню. Обидві делегації погодилися продовжувати переговори про мирне врегулювання афганського конфлікту.

Західні ЗМІ, у свою чергу, зазначають, що нинішній лідер талібів Хайбатулла Ахундзаде під час цих переговорів оприлюднив заяву із зазначенням необхідності політичного вирішення кризи. Однак у заяві не згадувалися плани талібів на тимчасове припинення вогню у зв'язку зі святом Ід-аль-Адха.

ЗМІ нагадують, що таліби раніше оголошували про короткі перемир'я на час ісламських свят. Але "Талібан" звинувачували в тому, що він користувався затишшям для перекидання своїх загонів підкріплень і боєприпасів.

Переговори в Катарі відбулися на тлі виведення з Афганістану військового контингенту НАТО. Останніми місяцями таліби здійснюють масштабний наступ і змогли взяти під контроль великі території.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА