17:54 19.07.2021

ЄБА очікує від нового глави МВС боротьби з крадіжками на дорогах і порушеннями прав інтелектуальної власності

3 хв читати
ЄБА очікує від нового глави МВС боротьби з крадіжками на дорогах і порушеннями прав інтелектуальної власності

 Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) очікує від новопризначеного міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського посилення боротьби з крадіжками на регіональних і національних дорогах, порушеннями прав інтелектуальної власності, контрафактом і тіньовим ринком, а також наголошує на необхідності цифровізації роботи МВС.

"Для бізнесу та інвестора надважливими є чесні та ефективні правоохоронні органи, які б захищали та відстоювали інтереси прозорого бізнесу, допомагали віднаходити верховенство права та справедливість", - наводить слова виконавчого директора асоціації Анни Дерев'янко в релізі в понеділок прес-служба.

"Тож роботи у нового міністра дійсно багато, а системність, неупередженість та відкритість можуть відіграти неабияку допомогу в цьому питанні", - додала Дерев'янко.

Що стосується цифровізації, то, на думку експертів бізнес-об'єднання, МВС має спростити отримання дозвільних документів і перевести більшість процедур в онлайн, наприклад електронну повістку на допит, видачу дозволів і перереєстрацію дозволених видів зброї, отримання довідок про несудимість.

Асоціація також звертає увагу на низку наявних в онлайн-форматі функцій, які потребують доопрацювання.

"Наприклад, є низка проблем під час електронного оформлення належного користувача транспортного засобу. Адже керівники підприємств продовжують отримувати штрафи замість водіїв транспортних засобів. Окрім того, не завжди в електронній системі виходить замінити одного водія на іншого, які використовують транспортні засоби підприємства", - пояснили в асоціації.

У ЄБА нагадали, що підсумки традиційного опитування бізнес-спільноти "Барометр щастя" в останні чотири роки поспіль демонструють гіршу оцінку рівня безпеки в країні. Згідно з останнім опитуванням, бізнес найбільше занепокоєний відсутністю або вибірковістю судової та правоохоронної систем, низькою соціальною захищеністю, рейдерством.

У ЄБА представили для нового міністра вісім пріоритетних напрямів, які потребують ефективної роботи.

Крім зазначених вище, наголошується на необхідності врегулювання ситуації з електронною комерцією, а саме посиленні відповідальності бізнесу, що порушує вимоги законодавства з е-комерції, налагодженні співпраці кіберполіції з Держпродспоживслужбою та іншими контролювальними органами.

Крім того, серед пріоритетних для бізнесу напрямів ЄБА називає вирішення питання незаконного будівництва, яке залишається проблемним, незважаючи на створену на рівні уряду міжвідомчу робочу групу з представників народних депутатів, МВС, Мінрегіону, Мін'юсту, Нацбанку та інших органів.

У ЄБА також вважають, що Монастирському варто було б усунути можливість правоохоронних органів зловживати своїми повноваженнями, наприклад під час реалізації права на застосування до підприємців таких заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасове вилучення і арешт майна. Наголошується, що нерідко необґрунтоване вилучення або утримання майна призводить до зупинення роботи підприємств і доведення їх до стану неплатоспроможності.

Експерти асоціації наголошують також на необхідності зміни фінансування та підконтрольності деяких служб.

"Наприклад, комунальне підприємство "Морська пошуково-рятувальна служба" (МПРС) фінансується за рахунок коштів морських портів України (а саме корабельного збору). Проте світові практики стосовно джерел фінансування установ, на які покладено функції пошуку та рятування на морі, свідчать, що функція із забезпечення безпеки мореплавства в частині здійснення аварійно-рятувальних робіт є публічною та суспільно значимою та фінансується за рахунок державного бюджету. Тож зважаючи на оптимізацію організації діяльності державних інституцій, варто віднести МПРС до сфери функціонування ДСНС, діяльність якої спрямовується та координується КМУ через МВС", - зазначила асоціація.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 липня призначила Монастирського міністром внутрішніх справ України замість Арсена Авакова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

Арахамія: Кілька тисяч осіб захочуть умовно достроково звільнитися від відбування покарання для проходження військової служби

Шольц підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

З окупованих районів Херсонської області повернуто ще 11 дітей - обладміністрація

Посольство Італії в Україні відновило видачу декларацій відповідності українських документів про освіту

Троє людей загинули в ДТП за участю вантажівки на Київщині - поліція

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА