17:15 20.07.2021

У Путіна стверджують: видача паспортів РФ жителям Донбасу не означає подальшого включення ОРДЛО до складу Росії

3 хв читати
У Путіна стверджують: видача паспортів РФ жителям Донбасу не означає подальшого включення ОРДЛО до складу Росії

Заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив в інтерв'ю французькому виданню Politique Internationale, що видача паспортів РФ на Донбасі має виключно гуманітарний характер і не може розглядатися як інструмент включення ОРДЛО до складу Росії.

"Якщо бути точним, близько 470 тис. жителів отримали російський паспорт. Рішення про спрощений порядок видачі паспортів було ухвалено виключно як гуманітарний захід після того, як було впроваджено блокаду Донбасу і його жителі були обмежені у своїх громадянських правах. Рішення про видачу паспортів не може розглядатися як інструмент або ознаки подальшого включення "ДНР" і "ЛНР" до складу Росії ... Наші дії ні в чому не суперечать чинним міжнародно-правовим нормам і практиці інших держав", - стверджує Козак.

За його словами, "коли ситуацію на Донбасі буде врегульовано, зникне необхідність і в цьому рішенні. Загальний порядок надання громадянства буде відновлено".

Козак заявив, що в Москві не бачать альтернативи Мінським угодами щодо Донбасу: ніхто з учасників переговорів не запропонував нічого натомість.

"Гіпотетично альтернатива існує. Варіантів безліч - від укладання нових угод до відмови від будь-яких домовленостей. Але доти, доки ніхто з суб'єктів, що володіють повноваженнями та можливостями запропонувати й реалізувати такі варіанти, не виступив із подібною ініціативою, альтернативи Мінським угодами немає", - сказав Козак.

Представник Кремля знову заявив, що "виключити Донбас з переговорного процесу - значить переглянути сенс і зміст Мінських угод". За його словами, "конфлікт справді може бути врегульований у повному обсязі протягом одного року - від прийняття ухвалення законодавчих актів України до проведення позачергових місцевих виборів і відновлення Києвом контролю над усією сукупністю державного кордону".

Козак висловив сумнів у швидкому приєднанні України до НАТО і ЄС, і заявив, що Кремль не проти приєднання США до наявних форматів урегулювання ситуації на Донбасі.

"М'яч на стороні ЄС і НАТО. За нашими оцінками, навряд чи Україна до них приєднається в осяжному майбутньому", - заявив заступник голови адміністрації президента РФ.

Говорячи про можливе приєднання США до врегулювання ситуації на Донбасі, Козак сказав: "Як ми вже зазначали, ми не маємо принципових заперечень проти підключення до нинішніх переговорних форматів нових учасників, зокрема і США, якщо йдеться про нові конструктивні ідеї про мирне політичне врегулювання конфлікту. Але якщо за такою участю і підтримкою України проглядатиметься заохочення військового вирішення конфлікту, ми, звісно, проти".

Козак заявив також, що в Москві вважають недоречним обговорення кримського питання, оскільки "входження Криму до складу Росії - подія, що відбулася, завершений історичний факт" і "взаємоув’язка кримського та донбаського кейсів містить ризики загрузнути в політичних дискусіях на довгі роки".

Козак повторив тезу про загрозу "геноциду" російськомовних на Донбасі з боку радикальних націоналістів і заявив, що Москва "не залишиться байдужою" в такій ситуації, як "і вся світова спільнота".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА