07:14 21.07.2021

США закликали владу України утриматися від критики угоди між Вашингтоном і Берліном щодо "Північного потоку 2" - ЗМІ

4 хв читати
США закликали владу України утриматися від критики угоди між Вашингтоном і Берліном щодо "Північного потоку 2" - ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена під час напружених переговорів з ФРН щодо "Північного потоку 2" закликала владу України не заявляти про свою позицію з цього питання, повідомляє Politico з посиланням на джерела.

За даними співрозмовників видання, "представники адміністрації закликали своїх українських колег утриматися від критики майбутньої угоди з Німеччиною, що стосується газопроводу".

Американські офіційні особи зазначили, що публічний виступ проти майбутньої угоди може завдати шкоди двостороннім відносинам Вашингтона і Києва, повідомили джерела.

Вони додали, що чиновники також закликали українців не обговорювати потенційні плани США і Німеччини з Конгресом.

За словами одного з американських чиновників, в ході поточних переговорів з Німеччиною офіційні особи США намагаються обмежити ризики, які газопровід може представляти для України і європейської енергетичної безпеки.

Тим часом, джерело, близьке до президента України Володимира Зеленського, повідомив виданню, що позиція Києва полягає в тому, що санкції США все ще можуть зупинити завершення будівництва газопроводу. Він зазначив, що Київ, як і раніше, категорично проти "Північного потоку 2".

Раніше низка ЗМІ США повідомили про досягнуту угоду між США і ФРН щодо "Північного потоку 2".

За даними The Wall Street Journal, союзники мають намір оголосити про нього 21 липня.

Зазначається, що, згідно з досягнутими домовленостями, адміністрація президента США Байдена перегляне свою позицію протистояння проекту газопроводу. При цьому Німеччина погодиться допомагати Україні в проектах, пов'язаних з енергетикою, і в дипломатії.

Агентство Bloomberg повідомило з посиланням на проект угоди США і ФРН по темі "Північного потоку 2", що влада ФРН буде готова схвалити у відповідь заходи, якщо Росія використовуватиме поставки енергоносіїв, як засіб тиску на Україну.

"США і ФРН близькі до угоди з "Північного потоку 2". Вона передбачає санкції та інші заходи, якщо Росія спробує використовувати енергоносії як зброю проти України", - пише агентство з посиланням на документ, який потрапив у її розпорядження.

У ньому, за даними Bloomberg, зазначається, що ФРН також буде готова не тільки самостійно вживати заходів проти РФ, але і наполягати на реакції на рівні ЄС. "Зокрема, як йдеться в документі, може йтись про санкції, щоб обмежити російський експорт енергоносіїв", - повідомляє агентство.

Крім того, зазначає Bloomberg з посиланням на високопоставлену офіційну особу в Вашингтоні, формулювання в угоді обрані навмисно двозначні, оскільки США не хочуть давати Росії "дорожню карту" своєї можливої відповіді на "яку б то не було шкідливу поведінку". Джерело не виключає, що можливою відповіддю може стати обмеження поставок газу в ФРН з Росії.

У повідомленні зазначається, що, як очікується, угода буде укладена найближчими днями перед запланованим візитом президента України Володимира Зеленського в США.

Минулого тижня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден провели переговори і торкнулися на них теми "Північного потоку 2". Байден заявив, що висловив Меркель побоювання з приводу проекту "Північний потік 2", і загалом лідери погодилися, що не можна дозволяти Москві використовувати енергетику для тиску на сусідні країни.

Меркель зі свого боку заявила, що газопровід "Північний потік 2" не повинен стати заміною транзиту газу через Україну. Вона попередила, що ФРН "буде активною, якщо Росія буде позбавляти Україну права на транзит".

Минулого місяця держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що санкції не завадили б завершенню будівництва.

"Реалізація цього проекту - доконаний факт", - зазначив Блінкен на слуханнях у Палаті представників.

Блінкен констатував, що нинішній адміністрації складно було зупинити будівництво трубопроводу, оскільки до моменту початку її роботи його будівництво було завершено більш ніж на 90%.

Глава дипломатії США наголосив, що в Держдепі, ухвалюючи рішення з Nord Stream 2 AG, пам’ятали і про необхідність не погіршувати відносини з Німеччиною, яка підтримувала проект "Північний потік 2". "Вони потужно інвестували в цей проект", - сказав Блінкен.

За його словами, зараз США прагнуть працювати з ФРН з низки питань, пов'язаних з "Північним потоком 2". Наприклад - щодо збереження транзиту газу через Україну. Також Блінкен вважає важливим переконатися, що РФ не буде використовувати газ, що поставляється в ЄС, для здійснення політичного тиску на європейські країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА