07:44 21.07.2021

США і Німеччина можуть оголосити про досягнуту угоду щодо "Північного потоку 2" 21 липня

2 хв читати
США і Німеччина можуть оголосити про досягнуту угоду щодо "Північного потоку 2" 21 липня

Влади США і ФРН досягли угоди щодо "Північного потоку 2" і мають намір оголосити про неї 21 липня, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

"США і Німеччина досягли угоди, що дозволяє завершити будівництво спірного російського газопроводу", - пише видання.

За словами офіційних осіб з Берліна і Вашингтона, очікується, що про операцію буде оголошено вже цієї середи - 21 липня.

Зазначається, що, згідно з досягнутими домовленостями, адміністрація президента США Джо Байдена перегляне свою позицію протистояння проекту газопроводу. Також Німеччина погодиться допомагати Україні в проектах, пов'язаних з енергетикою, і в дипломатії.

Раніше агентство Bloomberg повідомило з посиланням на проект угоди США і ФРН з "Північного потоку 2", що влада ФРН буде готова схвалити у відповідь заходи, якщо Росія використовуватиме поставки енергоносіїв як засіб тиску на Україну.

"США і ФРН близькі до угоди з приводу "Північного потоку 2". Вона передбачає санкції та інші заходи, якщо Росія спробує використовувати енергоносії як зброю проти України", - пише агентство з посиланням на документ, що потрапив в її розпорядження.

У ньому, за даними Bloomberg, зазначається, що ФРН також буде готова не тільки самостійно вживати заходів проти РФ, але і наполягати на реакції на рівні ЄС. "Зокрема, йдеться в документі, може йтися про санкції, щоб обмежити російський експорт енергоносіїв", - повідомляє агентство.

Крім того, зазначає Bloomberg з посиланням на високопоставлену офіційну особу в Вашингтоні, формулювання в угоді обрані навмисно двозначні, оскільки США не хочуть давати Росії "дорожню карту" своєї можливої відповіді на "яку б то не було шкідливу поведінку". Джерело не виключає, що можливою відповіддю може стати обмеження поставок газу в ФРН з Росії.

У повідомленні наголошується, що, як очікується, угода буде укладена найближчими днями перед запланованим візитом президента України Володимира Зеленського в США.

Минулого тижня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден провели переговори і торкнулися на них теми "Північного потоку 2". Байден заявив, що висловив Меркель побоювання з приводу проекту "Північний потік 2", і загалом лідери погодилися, що не можна дозволяти Москві використовувати енергетику для тиску на сусідні країни.

Меркель зі свого боку заявила, що газопровід "Північний потік 2" не повинен стати заміною транзиту газу через Україну. Вона попередила, що ФРН "буде активною, якщо Росія позбавлятиме Україну права на транзит".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА