08:55 21.07.2021

Американський сенатор-республіканець: Угода з завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2" - катастрофа для США і союзників

3 хв читати
Американський сенатор-республіканець: Угода з завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2" - катастрофа для США і союзників

Можлива угода, досягнута між США і Німеччиною стосовно газопроводу "Північний потік 2", стане перемогою для Росії і катастрофою для США і їх союзників, заявив республіканець, член сенатського комітету з міжнародних відносин Тед Круз.

"Якщо повідомлення і деталі угоди точні, це стане геополітичною перемогою для (президента РФ Володимира - ІФ) Путіна на покоління вперед і катастрофою для США і наших союзників", - йдеться в заяві Круза, опублікованій на його сайті.

"Президент (Джо - ІФ) Байден нехтує законами США і повністю здався Путіну", - зазначив він.

На його думку, "Європа, як і раніше буде піддаватися російському енергетичному шантажу".

Раніше низка ЗМІ США повідомили про досягнуту угоду між США і ФРН щодо "Північного потоку 2".

За даними The Wall Street Journal, союзники мають намір оголосити про неї 21 липня.

Зазначається, що, згідно з досягнутими домовленостями, адміністрація президента США Байдена перегляне свою позицію протистояння проекту газопроводу. При цьому Німеччина погодиться допомагати Україні в проектах, пов'язаних з енергетикою, і в дипломатії.

Агентство Bloomberg повідомило з посиланням на проект угоди США і ФРН щодо "Північного потоку 2", що влада Німеччини буде готова вдатися у відповідь до заходів, якщо Росія буде використовувати поставки енергоносіїв як засіб тиску на Україну.

"США і ФРН близькі до угоди з приводу" Північного потоку 2 ". Вона передбачає санкції та інші заходи, якщо Росія спробує використовувати енергоносії як зброю проти України", - пише агентство з посиланням на документ, що потрапив в її розпорядження..

У ньому, за даними Bloomberg, зазначається, що ФРН також буде готова не тільки сама вживати заходів проти РФ, але і наполягати на реакції на рівні ЄС. "Зокрема, як йдеться в документі, мова йтися про санкції, щоб обмежити російський експорт енергоносіїв", - повідомляє агентство.

Крім того, зазначає Bloomberg з посиланням на високопоставлену офіційну особу в Вашингтоні, формулювання в угоді обрані навмисно двозначні, оскільки США не хочуть давати Росії "дорожню карту" своєї можливої відповіді на "яку б то не було шкідливу поведінку". Джерело не виключає, що можливою відповіддю може стати обмеження поставок газу в ФРН з Росії.

У повідомленні зазначається, що, як очікується, угода буде укладена найближчими днями перед запланованим візитом президента України Володимира Зеленського в США.

Минулого тижня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден провели переговори і торкнулися на них теми "Північного потоку 2". Байден заявив, що висловив Меркель побоювання з приводу проекту "Північний потік 2", і загалом лідери погодилися, що не можна дозволяти Москві використовувати енергетику для тиску на сусідні країни.

Меркель зі свого боку заявила, що газопровід "Північний потік 2" не повинен стати заміною транзиту газу через Україну. Вона попередила, що ФРН "буде активна, якщо Росія позбавлятиме Україну права на транзит".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА