14:56 21.07.2021

Спалах кишкових інфекцій у Харкові стався через неякісні суші, джерела інфекції не встановлено

2 хв читати
Спалах кишкових інфекцій у Харкові стався через неякісні суші, джерела інфекції не встановлено

Харківський обласний лабораторний центр завершив епідемрозслідування через спалах кишкових інфекцій серед відвідувачів і працівників ресторану "Якіторія".

"Вважаємо, що основною причиною спалаху було вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Обставинами, які сприяли виникненню спалаху, було недотримання вимог санітарного законодавства під час приготування, зберігання та реалізації готових страв (суші)", - повідомляється на офіційному сайті лабцентру.

Водночас епідеміологи не змогли встановити джерела інфекції.

"Джерела інфекції не встановлено... Під час розслідування достовірно встановити загальну кількість і безпосередньо працюючих осіб у закладі та провести їх обстеження не виявилося можливим. Зазначене не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела", - йдеться на сайті лабцентру.

Протиепідемічні заходи завершено.

За даними закладів охорони здоров'я, всі хворі завершили лікування і виписані в задовільному стані. У 45-ти хворих діагноз сальмонельоз підтверджено лабораторно виділенням сальмонели (S.enteritidis), ще у 45-ти хворим діагноз сальмонельоз встановлено клінічно, епідеміологічно. У 12-ти хворих виявлено інші збудники групи кишкових інфекцій.

Дослідження з підтвердження та ідентифікації виділених культур сальмонел завершено. Культури сальмонел, виділені від хворих, з об'єктів зовнішнього середовища і готових страв ідентичні за культуральними, біохімічними, серологічними властивостями і чутливістю до антибактеріальних препаратів.

"Підтвердження ідентичності виділених культур сальмонел свідчить про єдине джерело інфекції та етіологічний фактор виникнення спалаху", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 17 червня в Харкові було зафіксовано спалах кишкових інфекцій. Опитування хворих під час госпіталізації свідчить, що хворі пов'язують своє захворювання з вживанням готових страв (переважно суші) в закладі громадського харчування ТОВ "Ресторація №1" (ресторани "Якіторія", "Мафія").

За фактом отруєння людей було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням) КК України.

Загалом по допомогу до медиків звернулися 90 осіб, зокрема 19 дітей.

23 серпня в Харківському обласному лабораторному центрі повідомили, що можливою причиною виникнення спалаху кишкових інфекцій були неякісні суші.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА