20:20 21.07.2021

Нацрада з телерадіомовлення не отримувала офіційних звернень про порушення норм мовного законодавства від омбудсмена

3 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення не отримувала офіційних звернень про порушення норм мовного законодавства від омбудсмена

До Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не надходило офіційних звернень про порушення українськими телеканалами норм мовного законодавства від уповноваженого із захисту державної мови, йдеться в заяві регулятора, оприлюдненій у середу.

"Національна рада з 16 липня 2021 року (дата набуття чинності нових норм мовного законодавства - ІФ) і до цього моменту не отримувала жодних звернень або актів від уповноваженого із захисту державної мови. Ми не вважаємо публічні заяви в соціальних мережах коректним способом спілкування між державними органами, тим більше, якщо вони містять недостовірну чи неповну інформацію", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що єдиним органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови під час поширення та демонстрації фільмів в Україні, згідно з ч. 6 ст. 56 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", є уповноважений із захисту державної мови.

"Національна рада... не наділена правом і на неї не покладаються обов'язки щодо здійснення такого державного контролю... Національна рада застосовує санкції виключно в разі порушення телерадіоорганізаціями вимог про мовні квоти закону України "Про телебачення і радіомовлення" (ч. 2 ст. 72) та/або умов ліцензії, і не має права застосовувати санкції за порушення вимог закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - повідомляють у регуляторі.

Там додають, що порядок взаємодії мовного омбудсмена з Національною радою з телерадіомовлення затверджується спільним рішенням уповноваженого та Нацради.

Зазначається, що в чинному порядку, який оприлюднений на сайті Верховної Ради, чітко визначено, що уповноважений може звертатися до регулятора за ознаками порушень профільного закону - про телебачення і радіомовлення.

"Що стосується закону про державну мову навпаки - і це чітко сформульовано", - наголошують у Нацраді.

Там нагадують, що контроль за виконанням закону про державну мову - це пряма відповідальність спеціального уповноваженого.

"Зі свого боку... Національна рада акумулює і перевіряє скарги про мову кіно в ефірі (минає лише шостий день набуття чинності вимог закону) і негайно направлятиме уповноваженому для реагування в межах його компетенції, оскільки закон про захист державної мови наділяє таким правом виключно інститут уповноваженого", - йдеться в заяві.

У ній також висловлюється підтримка пропозиції про розмежування фільмів та інших програм, щодо яких закон про державну мову не впроваджує жодних нових правил.

"Національна рада і надалі здійснюватиме нагляд за дотриманням ліцензіатами законодавства у сфері телебачення і радіомовлення", - додають у регуляторі.

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь написав у Facebook про те, що декілька українських телеканалів порушили норми мовного законодавства, у зв'язку з чим він направив лист щодо застосування до них визначених законодавством санкцій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА