11:01 22.07.2021

У скарзі РФ до ЄСПЛ відповідальність за катастрофу рейсу MH17 на Донбасі покладено на Київ

2 хв читати

Росія зазначила в міждержавній скарзі до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що відповідальність за катастрофу малайзійського "Боїнгу" MH17 на Донбасі лежить на Україні, країна не закрила повітряного простору над зоною бойових дій і пізніше не розслідувала цієї обставини.

"Україна повною мірою несе відповідальність за загибель пасажирів і членів екіпажу авіалайнера "Боїнг-777" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", який виконував рейс MH17, а також заподіяння страждань родичам загиблих, оскільки вона скоїла серйозне порушення статті 2 Конвенції (про права людини - ІФ ) (право на життя) в матеріальному і процесуальному аспектах, статті 3 Конвенції (заборона тортур) у процесуальному аспекті через невжиття заходів щодо закриття свого повітряного простору", - повідомляє Генпрокуратура РФ.

Окрім того, заявили в Генпрокуратурі, "держава-відповідач не здійснила незалежного та ефективного розслідування обставин незакриття відповідальними посадовими особами повітряного простору".

"Україна представляє сфабриковані докази для перекладення своєї провини за цю авіакатастрофу на Росію", - стверджують в наглядовому відомстві.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи здійснює міжнародна слідча група, до якої ввійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" російській 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА