13:19 22.07.2021

Верховний Суд скасує рішення нижчих судів на користь обленерго Григоришина - НКРЕКП

2 хв читати
Верховний Суд скасує рішення нижчих судів на користь обленерго Григоришина - НКРЕКП

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), відзначає узгоджений характер низки ухвалених судами рішень на користь енергокомпаній групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина і не сумнівається, що Верховний Суд скасує ці судові рішення.

Про це йдеться в тексті заяви регулятора, розміщеній на його сайті в четвер.

Зокрема, за інформацією НКРЕКП, 22 червня 2021 року Сьомий апеляційний адміністративний суд Вінниці, розглянувши апеляційну скаргу регулятора, залишив без змін судове рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2020 року, яким було скасовано постанову НКРЕКП про визначення розміру прогнозованих технологічних витрат електроенергії на 2020 рік для АТ "Вінницяобленерго".

"Фактично суд зобов'язав комісію збільшити обсяг цих витрат у структурі тарифу на суму близько 50 млн грн, яка в кінцевому підсумку має бути додатково оплачена споживачами Вінницької області", - пояснив регулятор.

Як зазначають у комісії, крім АТ "Вінницяобленерго", до таких спроб перерахувати тарифи за розподілом електроенергії через позови до суду вдавалися й інші підприємства групи "Енергетичний стандарт". Зокрема, 26 листопада 2020 року Луганський окружний адміністративний суд Сєвєродонецька задовольнив позов ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" до регулятора в аналогічній справі, а 16 березня 2021 року Перший апеляційний адміністративний суд Краматорська залишив судове рішення першої інстанції без змін.

У свою чергу 10 грудня 2020 року Сумський окружний адміністративний суд задовольнив аналогічний позов АТ "Сумиобленерго" до регулятора, а 30 березня 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд Харкова залишив судове рішення першої інстанції без змін.

"НКРЕКП зазначає, що судами невірно встановлено обставини по згаданим справам, неправильно досліджено та оцінено докази, порушено норми матеріального та процесуального права, а резолютивні частини рішень цих судів ідентичні, з однаковими помилками, і у нас немає сумніву, що Верховний Суд України їх скасує", - заявив регулятор.

НКРЕКП вважає неприйнятною практику втручання органами судової влади в компетенцію регулятора у частині встановлення тарифів на послуги з розподілу електроенергії для операторів систем розподілу (ОСР), зазначено на сайті комісії.

"Створюються небезпечні для галузі прецеденти, коли оператори системи розподілу електроенергії через суди домагаються збільшення тарифів на розподіл, що дозволить їм отримувати надприбутки за рахунок споживачів цілих областей України", - наголосили в НКРЕКП.

Як зазначають в комісії, дії органів судової влади, які втручаються у виняткову компетенцію регулятора щодо встановлення тарифів для ОСР відповідно до закону про НКРЕКП, суперечать нормам Конституції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА