14:46 22.07.2021

Денісова закликала Мінсоцполітики доопрацювати законодавство, що стосується "муніципальних нянь"

2 хв читати
Денісова закликала Мінсоцполітики доопрацювати законодавство, що стосується "муніципальних нянь"

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала Міністерство соціальної політики удосконалити законодавство, що стосується надання послуги "муніципальної няні", в частині контролю за цільовим використанням бюджетних коштів.

Відповідну заяву омбудсмен зробила у Facebook у четвер.

"Мені на погодження надійшов розроблений Мінсоцполітики проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня". Зазначений проект акту передбачає визначення обмеженого кола осіб, які матимуть право скористатися послугою "муніципальна няня", - повідомила Денісова.

Вона уточнила, що чинна редакція Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня" надає можливість на отримання такої компенсації всім сім'ям із дітьми до трьох років, в яких обоє з батьків, опікунів є працевлаштованими.

"Міністерство пояснило, що такі зміни пов’язані з численними випадками зловживання отримувачами та надавачами послуг з догляду (муніципальними нянями) своїми правами шляхом фіктивного укладання договорів і як наслідок нецільового використання бюджетних коштів. Однак проект акту не містить ані положень щодо усунення прогалин в законодавстві, які унеможливлять таке зловживання, ані положень щодо посилення контролю за наданням послуги з догляду за дитиною до трьох років", - наголосила омбудсмен.

Вона виступила проти "звуження прав сімей з дітьми, з мотивів відсутності належного контролю з боку держави за процесами міграції коштів".

"Наголошую, що держава має розробити процедуру та ефективний механізм контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету, а не звужувати права людини", - зазначила Денісова.

Омбудсмен зауважила, що, "зважаючи на несприятливу демографічну ситуацію в нашій країні та брак місць в закладах дошкільної освіти, створення перешкод в отриманні сім’ями з дітьми допомоги від держави у вигляді "муніципальної няні" є неприпустимим.

"Вважаю за необхідне удосконалити законодавство, що унеможливить зловживання згаданою послугою та покращить механізм контролю за цільовим використанням коштів без звуження прав людини", - резюмувала Денісова.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА