16:18 22.07.2021

ВРП загалом позитивно оцінила положення законопроектів, що регулюють припинення діяльності Верховного Суду України

2 хв читати
ВРП загалом позитивно оцінила положення законопроектів, що регулюють припинення діяльності Верховного Суду України

Вища рада правосуддя (ВРП) висловила позицію щодо законопроектів про врегулювання питань припинення діяльності Верховного суду України: загалом позитивно, але з низкою зауважень.

"Вища рада правосуддя надала консультативний висновок щодо законопроектів №5456 та №5456-1, спрямованих на усунення інституційного дуалізму у функціонуванні найвищої інстанції судової гілки влади, врегулювання питання продовження суддівської кар’єри для суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів", - ідеться в повідомленні ВРП, розміщеному на сторінці ради у Facebook.

У повідомленні наголошується: "ВРП позитивно сприймає положення законопроектів щодо порядку припинення діяльності Верховного Суду України як юридичної особи та визначення статусу суддів цього суду, адже це дасть змогу забезпечити виконання рішення Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 та врегулювати на законодавчому рівні питання суддівської кар’єри для суддів Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів".

Водночас, як зазначають у ВРП, у консультативному висновку міститься низка зауважень і застережень до законопроектів, які потребують врахування.

Зокрема, виходячи з тексту консультативного висновку, розміщеного на сайті ВРП, "прийняття норми, запропонованої законопроектом №5456, певною мірою може поставити під сумнів легітимність усіх прийнятих Верховним Судом від початку його діяльності рішень, оскільки судді Верховного Суду України не брали участі ні в автоматичному розподілі відповідних справ, ні в їх розгляді".

У консультативному висновку ВРП нагадує, що Верховний Суд розпочав свою роботу 15 грудня 2017 року, а судді Верховного Суду України наразі не виконують свої повноваження як судді Верховного Суду.

Також ВРП звертає увагу на необхідність доопрацювання законопроекту №5456 у частині положень про фінансування - суддівської винагороди суддям Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів.

"Проаналізувавши обидва законопроекти, ВРП вирішила підтримати законопроект №5456-1 за умови врахування в ньому норм законопроекту №5456, підтриманих ВРП у консультативному висновку", - йдеться в повідомленні ВРП, розміщеному на сайті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА