19:12 22.07.2021

На сайті ВР з'явився текст законопроекту про боротьбу зі "спамом" постанов, які блокують підписання ухвалених законів

2 хв читати
На сайті ВР з'явився текст законопроекту про боротьбу зі "спамом" постанов, які блокують підписання ухвалених законів

Група народних депутатів на чолі з керівником фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією пропонує внести зміни до регламенту Верховної Ради щодо реєстрації народними депутатами, президентом або урядом проектів постанов про скасування рішень парламенту.

Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді 21 липня, його текст опубліковано 22 липня.

Документ пропонує внести зміни до ст. 48 регламенту Верховної Ради, передбачивши, що щонайменше 45 народних депутатів, які представляють не менше ніж половину кількості зареєстрованих у ВР депутатських фракцій (груп), президент України або Кабінет Міністрів України мають право протягом двох робочих днів внести проект постанови про скасування рішення парламенту в разі, якщо в результаті вжитих головуючим на пленарному засіданні заходів не було припинено порушення регламенту та не усунуто його наслідки. Згідно з чинною нормою регламенту, право внести такий проект постанови має навіть один народний депутат.

Крім цього, законопроект пропонує скасувати необхідність подавати разом із проектом відповідної постанови ще й заяву аналогічного змісту на ім'я голови Верховної Ради.

Згідно з регламентом, спікер не може підписати ухвалений закон і передати його на підпис президенту до розгляду такого проекту постанови в залі засідань.

Стаття 48 регламенту, зокрема, передбачає, що рішення Верховної Ради можуть бути скасовані до підписання відповідного законодавчого акта головою ВР. Народний депутат у разі виявлення порушень регламенту під час голосування за ухвалення того чи того акта може протягом двох робочих днів подати на ім'я спікера заяву про це і внести проект постанови про скасування відповідного рішення. Комітет ВР з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту зобов'язаний розглянути цей проект постанови не пізніше ніж протягом трьох днів після його отримання. Після цього ВР розглядає це питання на пленарному засіданні без голосування за включення його до порядку денного. За ухвалення такого проекту постанови мають проголосувати щонайменше 226 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА