19:56 22.07.2021

Мін'юст Білорусі подав до суду позов про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру

2 хв читати
Мін'юст Білорусі подав до суду позов про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру

До Верховного суду Білорусі міністерством юстиції країни подано позовну заяву про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру, очолюваного нобелівським лауреатом Світланою Алексієвич, повідомили в офіційному Telegram-каналі центру в четвер.

"Верховним судом Республіки Білорусь порушено цивільну справу за позовом міністерства юстиції Республіки Білорусь до Республіканського громадського об'єднання "Білоруський ПЕН-центр" про ліквідацію", - йдеться в листі, який надійшов у ПЕН-центр з Верховного суду.

Раніше в четвер повідомлялося, що Білоруський ПЕН-центр обвинуватив владу в репресіях проти діячів культури.

За перше півріччя 2021 року зафіксовано 621 випадок порушення культурних прав і прав людини щодо діячів культури, йдеться в звіті Білоруського ПЕН-центру, витяги з якого наводить незареєстрований в Білорусі правозахисний центр "Весна". Це більше, ніж за весь 2020 рік, коли таких фактів було 593.

"Можна стверджувати, що тиск і репресії, які особливо сильно проявилися з серпня 2020 го року, починаючи з періоду президентської кампанії, як і раніше не слабшають, набувають нових форм і торкаються все більш широкого кола суб'єктів культури Білорусі", - заявили в ПЕН -центрі.

"Станом на 30.06.2021 526 осіб визнані в Білорусі політичними в'язнями. Із загальної кількості політв'язнів 39 належать до діячів культури для цілей цього моніторингу", - йдеться в повідомленні ПЕН-центру.

Білоруський ПЕН-центр створений у 1989 році. Прийнятий до міжнародного ПЕН-клубу в 1990 році і як його член має статус "А" в ЮНЕСКО і статус радника в ООН. З 2019 року ним керує нобелівський лауреат, член президії Координаційної ради білоруської опозиції Світлана Алексієвич.

Раніше Мін'юст подав аналогічний позов про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів (БАЖ). Приводом названо невжиття заходів щодо усунення порушень з боку БАЖ і повторним (після винесеного письмового попередження) порушення законодавства.

14 липня в офісі БАЖ пройшов обшук, після чого приміщення опечатали. Пізніше були заморожені операції на рахунку БАЖ - як платежі, так і поповнення рахунку.

З 10 липня у Білорусі у представників медіа, в редакціях, неурядових організаціях та у правозахисників пройшло понад 60 обшуків. СК пояснив обшуки в ЗМІ та НДО їх причетністю до тіньових фінансових схем.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА