20:12 22.07.2021

Натовський дальній безпілотник здійснив розвідку поблизу кордонів Білорусі, куди прибули російські війська

2 хв читати
Натовський дальній безпілотник здійснив розвідку поблизу кордонів Білорусі, куди прибули російські війська

Далекий важкий розвідувальний безпілотний літальний апарат командування НАТО RQ-4D Phoenix у четвер здійснив політ поблизу західних районів Білорусі, куди прибули російські військовослужбовці, випливає з моніторингу західних авіаресурсів.

За їхніми відомостями, розвідувальний безпілотник RQ-4D Phoenix Сил спостереження у сфері наземної розвідки НАТО (Alliance Ground Surveillance Force - AGS) протягом більш ніж півтори години курсував уздовж кордону Брестської області, куди прибув перший військовий ешелон із військовослужбовцями та технікою з РФ у рамках підготовки до спільного стратегічного навчання "Захід-2021".

"До Бреста прибув перший військовий ешелон із військовослужбовцями та технікою Російської Федерації. Вони мають узяти участь у спільному стратегічному навчанні збройних сил Республіки Білорусь та Російської Федерації "Захід-2021", - повідомило в четвер міністерство оборони Білорусі. Навчання "Захід-2021" відбудеться на полігонах двох країн із 10 до 16 вересня. Тема майбутнього навчання: "Застосування угруповань військ (сил) в інтересах забезпечення військової безпеки союзної держави".

RQ-4D Phoenix вилетів з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія. Маршрут його польоту до західних кордонів Білорусі проходив над Грецією, Болгарією, Румунією, Україною та Польщею.

Натовські Сили спостереження у сфері наземної розвідки, які розміщені на головній оперативній базі Сігонелла, мають п'ять безпілотників RQ-4D Phoenix, поставлених у 2019-2020 роках американською корпорацією Northrop Grumman.

НАТО керує ними й обслуговує їх від імені всіх союзників альянсу. Розробка БПЛА RQ-4D була на 95% заснована на стратегічному безпілотнику ВПС США Block 40 Global Hawk. Варіант Північноатлантичного союзу був адаптований до вимог НАТО, щоб забезпечити альянс сучасними можливостями розвідки, спостереження і рекогносцировки.

Схожі дрони ВПС США RQ-4A Global Hawk, які також базуються на базі Сігонелла, використовують для багатогодинних розвідувальних польотів, зокрема поблизу західних і південних кордонів Росії.

Безпілотник RQ-4A Global Hawk призначений для ведення стратегічної повітряної розвідки на велику глибину території противника протягом тривалого часу. Під час польоту на великих висотах він здатний здійснювати огляд великих територій, розвідку точкових цілей із високою роздільною здатністю і передавати розвідінформацію командуванню в реальному часі.

Global Hawk зі злітною масою 15 тонн і розмахом крила близько 40 м може патрулювати протягом 30 годин на висоті до 18 тис. м. Вартість безпілотника оцінюється до $140 млн. Година польоту обходиться в $31 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА