18:38 23.07.2021

Встановлення всіх обставин у справі Чауса можливе лише за повної взаємодії української та молдовської сторін - МЗС України

3 хв читати
Встановлення всіх обставин у справі Чауса можливе лише за повної взаємодії української та молдовської сторін - МЗС України

Україна неодноразово заявляла про готовність до максимальної співпраці з Молдовою у справі українського судді Миколи Чауса, це питання обговорювали і на рівні президентів, і міністрів закордонних справ, заявили в Міністерстві закордонних справ України.

"Наша позиція чітка: усі обставини справи має встановити розслідування за лінією правоохоронних органів. 12 травня Офіс генерального прокурора України отримав клопотання Генеральної прокуратури Молдови про надання правової допомоги в рамках відкритої кримінальної справи. 17 травня українська сторона звернулася до молдовської із запитом на отримання додаткової інформації, без якої виконання міжнародно-правової допомоги було неможливим", - сказали в прес-службі МЗС України агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Як зазначили в міністерстві, на цьому тлі викликають здивування заяви про завершення розслідування в Молдові в односторонньому порядку.

"Логічне запитання: а чи дійсно була зацікавленість у встановленні істини чи замість цього було завдання реалізувати гучний політичний процес із заздалегідь визначеним результатом? Роль третьої сторони в цій ситуації очевидна. Її мета - дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Молдові та спробувати зруйнувати українсько-молдовські відносини.

Переконані, що встановлення всіх обставин у справі Миколи Чауса можливе лише за повної взаємодії української і молдавської сторін", - додали в МЗС України.

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду обурилася викраденням у Кишиневі невідомими скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку і затримання причетних до викрадення українського судді.

Низка молдовських ЗМІ пише, що викраденого суддю Чауса відвезли до Румунії.

В українських же ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники ГУР для того, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

Парламент Молдови створив комісію з розслідування обставин імовірного викрадення Чауса.

У свою чергу комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав на засідання міністра закордонних справ Дмитра Кулебу і керівника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка для надання пояснень щодо викрадення Чауса.

8 травня Служба безпеки України повідомила, що розслідує кримінальне провадження за фактом викрадення українського судді Миколи Чауса в Молдові та незаконного переправлення його через кордон.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках.

Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку.

Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки.

У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі терміном від 8 до 12 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА