07:31 26.07.2021

У Молдові відбудеться засідання нового парламенту республіки

2 хв читати
У Молдові відбудеться засідання нового парламенту республіки

Перше засідання нового парламенту Молдови відбудеться в понеділок. Указ про це підписала в п'ятницю президент республіки Майя Санду.

"Скликати засідання парламенту XI скликання в понеділок, 26 липня, о 10:00", - йдеться в указі.

Як зазначила Санду, згідно цього указу відбудеться обрання керівних і робочих органів парламенту (комісій) і затвердження нового уряду.

"Проблем багато, і вони складні, ми не можемо втрачати час. Я сподіваюся, що новий парламент зможе швидко повернути довіру громадян до цього важливого інституту завдяки справедливим і сміливим рішенням, які зупинять корупцію і поліпшать якість життя людей", - написала Санду в соціальних мережах.

Указ президента підписаний після того, як у п'ятницю Конституційний суд підтвердив результати виборів, які відбулися 11 липня, і затвердив мандати депутатів парламенту нового скликання. Партія "Дія і солідарність" (PAS), яка підтримує президента Майю Санду отримала 63 із 101 мандата в парламенті, Блок комуністів і соціалістів - 32 мандати, партія "Шор" - шість мандатів. Це означає, що PAS може самостійно сформувати новий уряд і ухвалювати будь-які законодавчі акти, за винятком поправок до Конституції.

Як повідомили "Інтерфаксу" в секретаріаті парламенту, перше засідання відкриє найстарший депутат - представник Блоку комуністів і соціалістів Едуард Смирнов. Йому в вересні виповниться 82 роки.

Смирнов відкривав уже перші засідання парламентів у 2014 і 2019 році, будучи також найстаршим у двох попередніх скликаннях. Наступний за віком депутат - колишній президент Молдови, голова Партії комуністів Володимир Воронін. Йому в травні виповнилося 80 років.

Згідно з Регламентом парламенту, головуючий відкриє засідання. Він надасть слово голові Конституційного суду, який оголосить результати виборів, зачитає список депутатів і вручить їм мандати.

Після цього за пропозицією фракцій (парламентської більшості) буде обрано голову парламенту. Вже відомо, що ним стане в.о. голови партії "Дія і солідарність" (PAS) Ігор Гросу.

Надалі депутати оберуть віце-спікерів парламенту, Постійне бюро та голів постійних комісій.

Пізніше президент країни Майя Санду, після консультацій з фракціями, висуне кандидата на пост прем'єр-міністра. Очікується, що прем'єром стане заступник голови PAS, колишній міністр фінансів в уряді Майї Санду - Наталя Гаврилиця. Не пізніше, ніж за два тижні, вона представить парламенту для затвердження програму і номінальний склад уряду. Передбачається, що новий уряд буде затверджено в перших числах серпня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА