07:00 28.07.2021

У США почав роботу комітет Конгресу з розслідування заворушень у Капітолії 6 січня

3 хв читати
У США почав роботу комітет Конгресу з розслідування заворушень у Капітолії 6 січня

Спеціальний комітет Палати представників Конгресу США, в завдання якого входить розслідування заворушень 6 січня в Вашингтоні в Капітолії, у вівторок приступив до виконання своїх обов'язків.

"Ми знаємо - є свідчення скоординованої спланованої атаки (6 січня - ІФ). Ми знаємо, що чоловіки і жінки, які штурмували Капітолій, хотіли підірвати мирний процес передання влади в нашій країні", - наводять західні ЗМІ слова конгресмена-демократа Бенні Томпсона на відкритті засідання.

Він додав, що в цьому розслідуванні немає місця політиці або інтересам конкретної політичної партії.

У свою чергу республіканка Елізабет Чейні - одна з двох представників Республіканської партії в цьому комітеті - після виступу Томпсона застерегла республіканців від спроб приховати факти, пов'язані з заворушеннями 6 січня.

"Американський народ заслуговує на повне і відкрите визнання з боку кожного, хто володіє інформацією про планування та підготовку до подій 6 січня", - сказала вона.

"Якщо Конгрес не відреагує належним чином (на подію - ІФ), це залишиться пухлиною нашої конституційної республіки", - зазначила вона.

Слухання почалися зі свідчень співробітників правоохоронних органів, які зіткнулися 6 січня з учасниками заворушень і були побиті ними. Зокрема, конгресмени заслухали розповідь офіцера поліції Капітолію Аквиліно Гоннелла - ветерана бойових дій в Іраку.

"В Іраку ми очікували збройного насильства, тому що ми перебували в зоні бойових дій. Ніщо з мого досвіду армійської служби або служби офіцером правоохоронних органів не підготувало мене до того, з чим ми зіткнулися 6 січня", - сказав він членам комітету.

Тим часом, керівництво республіканців у Палаті представників бойкотує роботу комітету: минулого тижня воно відкликало п'ять членів комітету після того, як спікер Палати представників Ненсі Пелосі відмовилася визнати дві кандидатури, обрані лідером республіканської меншості в палаті Кевіном Маккарті. В результаті Пелосі вибрала в комітет двох республіканців-конгресменів - Елізабет Чейні і Адама Кінзингера - критиків екс-президента США Дональда Трампа, які голосували за його імпічмент у січні 2021 року.

ЗМІ зазначають, що серед республіканців, напередодні запланованих на 2022 рік проміжних виборів, зростає занепокоєння стосовно можливої шкоди репутації партії в зв'язку з розслідуванням Конгресу. Зі свого боку Маккарті назвав роботу комітету "шахрайством" і звинуватив Пелосі в упередженості. Він також сказав, що потрібно провести розслідування щодо Пелосі у зв'язку з її роллю у виникненні проблем з безпекою Капітолію 6 січня.

6 січня прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, в результаті заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. За кілька годин перед цими подіями Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на президентських виборах 2020 року. На його думку, демократ Джо Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА