16:36 30.07.2021

Обвинувачувані у справі "Кузні на Рибальському" звернуться до ЄСПЛ через політичний тиск - адвокати

4 хв читати
Обвинувачувані у справі "Кузні на Рибальському" звернуться до ЄСПЛ через політичний тиск - адвокати

Підозрювані у справі "Кузні на Рибальському" подадуть позов до Європейського суду з прав людини через політичні переслідування, заявили під час брифінгу адвокати Ілля Новіков і Грегорі Туан діт Дюдон.

Адвокат Ілля Новіков повідомив, що, за інформацією захисників, підозрювані перебувають під вартою протягом майже місяця, і за цей час не здійснено відповідних слідчих дій.

"За весь цей час слідство не проводило ні допиту, ні будь-яких слідчих дій. І я не можу, і мої колеги не можемо сприймати цю ситуацію інакше, як тортури та моральний тиск на заарештованих. З огляду на контекст ситуації, ми розуміємо, що єдиною метою такого тиску може бути спроба змусити їх надати неправдиві свідчення проти Петра Порошенка. Ми розуміємо, що єдиною причиною, чому слідство, яке наполягало на арешті, зараз не поспішає провести ці допити, це те, що вони не піддалися цьому тиску", - сказав він.

За словами адвоката Грегорі Туан діт Дюдона, затягування розгляду цієї справи призводить до порушення прав людини. "Цей факт прямо порушує багато статей Європейської конвенції прав людини. Це також прямо вказує на напружений політичний контекст на ситуацію, яка склалася для приниження, спаплюження образу попередньої адміністрації та попереднього президента. Всі недоліки пояснюються тим, що президентом тоді був Порошенко", - сказав він.

"Я занепокоєний критичним становищем і напруженим контекстом, а також прихованими мотивами, які стоять за цим процесом. Нас турбує те, що обвинувачення не спирається на якісь доказові матеріали, докази провини. Це надає прямо політичну мотивацію справі", - зазначив Грегорі Туант дит Дюдон.

"Слідчий суддя Соколов встановив небачений розмір застави. Це пряма ознака, що все, що потрібно прокуратурі, - це звинуватити в усіх гріхах і переслідувати саме працівників попередньої адміністрації. Мені здається, що це занадто важлива справа, і владні органи Ради Європи розглянуть цей випадок дуже уважно. Тому що тут виникають дуже важливі питання щодо поваги до верховенства права, що, у свою чергу, є основою національної демократії за стандартами Ради Європи", - наголосив адвокат.

За словами Іллі Новікова, сума застави, визначена Печерським судом, є безпрецедентною для України й усупереч законодавству непорівнянна з матеріальним становищем підозрюваних.

"Застава сумою понад 400 млн грн - це не лише найбільша сума застави для України. Якби справа розглядалася в США, то такий розмір застави ввійшов би в першу десятку за весь час і був би на четвертому, п'ятому, шостому та сьомому місцях", - сказав Новіков.

Крім цього, Ілля Новіков зазначив, що прокурори не з'явилися на розгляд апеляції 29 червня, і Офіс генерального прокурора не зміг надати роз'яснення причин неявки прокурорів.

"Апеляційний суд Києва має розглянути апеляцію на ці арешти. Цього не відбулося. Прокурори не з'явилися на засідання, і коли депутати "Європейської солідарності" прийшли в офіс Генерального прокурора, щоб з'ясувати, чому прокуратура проігнорувала засідання у справі Павловського, пояснень, які задовольнили б, надано не було", - сказав він.

Як повідомлялося, ДБР повідомило про підозру чиновникам "Кузні на Рибальському" та Міноборони через постачання військової техніки низької якості.

"Голова правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" підмовив заступника міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством. Чиновник міністерства дав вказівку підпорядкованим йому керівникам одного з департаментів Міноборони на безперешкодне укладення державного контракту з будівництва катерів саме із зазначеним ПрАТ", - повідомив начальник слідчого відділу ДБР Олег Гриняк на брифінгу.

Також, за інформацією ДБР, було здійснено закупівлю для потреб ЗСУ санітарних автомобілів виробництва "Богдан Моторс", які не відповідають встановленим вимогам і не можуть використовуватися в Збройних силах.

Сума збитків за двома епізодами, за даними слідства, становить понад 475 млн грн.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику глави Міноборони України в 2015-2019 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у 2015-2017 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки у 2018-2019 рр. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

Повідомлено також про підозру голові правління "Кузні на Рибальському", дії якого кваліфіковано за ч.2 ст.192, ч.4 ст.27, ч.4 ст.426-1 КК України.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з джерел у правоохоронних органах, йдеться про колишнього заступника міністра оборони Ігоря Павловського.

Запобіжний захід фігурантам справи обирає Печерський районний суд.

Як повідомили в ДБР, колишньому директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави в сумі близько 475 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА