16:53 30.07.2021

НАБУ: Правоохоронці, які затримали екс-суддю Дніпровського райсуду Києва, на зв'язок із детективами НАБУ не виходили

3 хв читати
НАБУ: Правоохоронці, які затримали екс-суддю Дніпровського райсуду Києва, на зв'язок із детективами НАБУ не виходили

Станом на 15:30 правоохоронці, які затримали колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва, на зв'язок із детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) не виходили.

"Станом на 15:30 правоохоронці, які, за нашою інформацією, затримали підозрюваного екс-суддю Дніпровського районного суду міста Києва, на зв'язок із детективами НАБУ не виходили. Закликаємо правоохоронців дотримуватися закону та передати підозрюваного, якого розшукують детективи, уповноваженим представникам Національного бюро", - йдеться в повідомленні у Facebook.

У свою чергу адвокат викраденого Миколи Чауса Ростислав Кравець повідомив, що його підзахисного затримали співробітники Служби безпеки України.

"Інформація про те, що СБУ його затримала, підтверджується ... Далі, найімовірніше, СБУ його привезе до Києва ... Можу припускати, що його привезуть до антикорупційного суду для обрання запобіжного заходу", - сказав Кравець в ефірі телеканалу "Прямий".

Раніше деякі українські ЗМІ повідомили про те, що викраденого українського суддю Чауса нібито знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Його виявив сільський староста, який повідомив про це правоохоронцям.

Журналіст Юрій Бутусов у Facebook пізніше повідомив, що працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники Служби безпеки України "відбили" екс-суддю в поліцейських і вивезли в невідомому напрямку.

Пізніше адвокат Чауса Ростилав Кравець в ефірі одного з телеканалів повідомив, що, за його інформацією, екс-суддю везуть до Києва.

Як повідомлялося, Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові.

Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА