17:15 30.07.2021

Зеленський очікує від уряду змін до закону про національний спротив

2 хв читати
Зеленський очікує від уряду змін до закону про національний спротив

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з завданням за два місяці подати до Верховної Ради пропозиції про внесення змін до закону про національний спротив з метою узгодження його норм із положеннями Конституції України.

Відповідного листа президент направив прем'єр-міністру в п'ятницю, 30 липня, повідомляє прес-служба глави держави.

У листі Зеленський нагадав, що 16 липня Верховна Рада ухвалила закон "Про основи національного спротиву", який він у цілому підтримав і підписав, однак під час підготовки документа до другого читання народні депутати внесли низку пропозицій.

"Внесення поправок призвело до того, що деякі положення закону не повною мірою відповідають Конституції України та потребують усунення техніко-юридичних недоліків", - зазначив у листі Зеленський.

Зокрема, йдеться про надання Кабінету Міністрів повноважень щодо визначення порядків заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій тощо; вилучення у підприємств і громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку; вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо. Також передбачено надання військовому командуванню права відсторонення від роботи керівників підприємств та організацій у випадках, визначених законом України "Про правовий режим воєнного стану".

Крім того, закон про нацспротив містить положення щодо непоширення дії закону про адміністративні послуги на відносини з сертифікації інструкторів, які залучаються до підготовки військових частин і підрозділів територіальної оборони Сил територіальної оборони Збройних сил України та підготовки населення до участі в русі національного спротиву, а також зарахування акредитованих громадських об'єднань до суб'єктів, на які поширюються гарантії соціального й правового захисту, передбачені законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

"Зважаючи на важливість закону "Про основи національного спротиву" для забезпечення обороноздатності держави, а також на те, що зазначений закон України набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2022 року, пропоную у двомісячний строк подати до Верховної Ради України пропозиції стосовно внесення змін до закону "Про основи національного спротиву" з метою повного узгодження його положень відповідно до Конституції України та усунення техніко-юридичних недоліків", - наголосив президент.

Як повідомлялося, за президентський законопроект №5557 "Про основи національного спротиву" в другому читанні та в цілому проголосували 313 народних депутатів на пленарному засіданні 16 липня. У четвер, 29 липня, Зеленський підписав закон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА