07:22 31.07.2021

Ракета Ariane 5 стартувала на орбіту з першим у світі перепрограмувальним супутником зв'язку

2 хв читати
Ракета Ariane 5 стартувала на орбіту з першим у світі перепрограмувальним супутником зв'язку

Важка ракета-носій Ariane 5 стартувала на геостаціонарну перехідну орбіту з європейським супутником Eutelsat Quantum і бразильським супутником Star One D2, повідомила французька компанія-оператор Arianespace.

Запуск був здійснений з космодрому Куру у Французькій Гвіані в п'ятницю о 23:00 за паризьким часом (в суботу о 00:00 за Києвом).

Приблизно через 36,5 хвилин два космічні апарати після відділення від другого ступеня ракети повинні бути виведені на орбіту.

Eutelsat Quantum є першим у світі перепрограмувальним комерційним супутником. Його універсальність виводить на якісно новий рівень функціональність супутників зв'язку, які тепер зможуть пристосовуватися до завдань операторів за допомогою програмного керування, коли це потрібно.

Його приймальна антена працює з електронним управлінням в Ku-діапазоні з вісьмома незалежними реконфігурованими променями. Це дозволяє оператору перенастроювати радіочастотні промені в зоні покриття, забезпечуючи безпрецедентну гнучкість у роботі мультимедійних та радіомовних служб. Схема може бути застосована як до кожного конкретного променю, так і до декількох одночасно, і включає до декількох десятків попередньо запрограмованих конфігурацій кожного променя.

Антена також може знижувати можливі перешкоди - умисні або випадкові - за рахунок її здатності визначити їх геолокацію.

Інноваційна технологія доповнює лінійку повністю цифрового корисного навантаження нового покоління, що забезпечує високий рівень кастомізації і гнучкості. Супутник має безпрецедентний рівень перепрограмування покриття, частоти і потужності апарату на орбіті і дозволить провести повне перенастроювання параметрів, включно з положенням апарата на орбіті.

Супутник масою 3,5 тонни розроблений спільно Європейським космічним агентством, оператором Eutelsat і компанією Airbus Defence and Space. Передбачуваний термін його експлуатації - 15 років.

Космічний апарат Star One D2 створила американська компанія Maxar для бразильського оператора Embratel. Він розширить доступ до широкосмугового інтернету і телекомунікаційних послуг у низці районів Центральної і Південної Америки.

Супутники будуть розміщені на геостаціонарній орбіті з апогеєм 35,7 тис. км і перигеєм 250 км.

Загальна вага корисного навантаження, яку виводить на орбіту важка ракета-носій Ariane 5 досягає понад 10,5 тонн.

Цей запуск став шостим для компанії Arianespace і першим для ракети Ariane 5 поточного року. Наразі Ariane 5 є основною ракетою Європейського космічного агентства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА