07:32 31.07.2021

Ракета Ariane 5 вивела на орбіту перший у світі перепрограмувальний комерційний супутник зв'язку

2 хв читати
Ракета Ariane 5 вивела на орбіту перший у світі перепрограмувальний комерційний супутник зв'язку

Важка ракета-носій Ariane 5 успішно вивела на геостаціонарну перехідну орбіту європейський супутник Eutelsat Quantum і бразильський супутник Star One D2, повідомила французька компанія-оператор Arianespace.

"Виведення супутників підтверджено", - повідомила компанія.

Запуск був здійснений з космодрому Куру у Французькій Гвіані в п'ятницю о 23:00 за паризьким часом (в суботу о 00:00 за Києвом).

Приблизно через 36,5 хвилин, відокремившись від другого ступеня ракети, два космічні апарати були виведені на орбіту.

Eutelsat Quantum є першим у світі перепрограмувальний комерційним супутником. Його універсальність виводить на якісно новий рівень функціональність супутників зв'язку, які тепер зможуть пристосовуватися до завдань операторів за допомогою програмного керування, коли це потрібно.

Його приймальна антена працює з електронним управлінням в Ku-діапазоні з вісьмома незалежними реконфігурованими променями. Це дозволяє оператору перенастроювати радіочастотні промені в зоні покриття, забезпечуючи безпрецедентну гнучкість у роботі мультимедійних і радіомовних служб. Схема може бути застосована як до кожного конкретного променю, так і до декількох одночасно, і включає до декількох десятків попередньо запрограмованих конфігурацій кожного променю.

Антена також може знижувати можливі перешкоди - умисні або випадкові - за рахунок її здатності визначити їх геолокацію.

Інноваційна технологія доповнює лінійку повністю цифрового корисного навантаження нового покоління, що забезпечує високий рівень кастомізації і гнучкості. Супутник має безпрецедентний рівень перепрограмування покриття, частоти і потужності апарату на орбіті і дозволить провести повне перенастроювання параметрів, включно з положенням апарата на орбіті.

Супутник масою 3,5 тонни розроблений спільно Європейським космічним агентством, оператором Eutelsat і компанією Airbus Defence and Space. Передбачуваний термін його експлуатації - 15 років.

Космічний апарат Star One D2 створила американська компанія Maxar для бразильського оператора Embratel. Він розширить доступ до широкосмугового інтернету і телекомунікаційних послуг у низці районів Центральної і Південної Америки.

Супутники будуть розміщені на геостаціонарній орбіті з апогеєм 35,7 тис. км і перигеєм 250 км.

Загальна вага корисного навантаження, яку виводить на орбіту важка ракета-носій Ariane 5 досягає понад 10,5 тонн.

Цей запуск став шостим для компанії Arianespace і першим для ракети Ariane 5 поточного року. Наразі Ariane 5 є основною ракетою Європейського космічного агентства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА