07:58 31.07.2021

У СБУ заперечують присутність Чауса в будівлі спецслужби в Києві - адвокат Кравець

2 хв читати
У СБУ заперечують присутність Чауса в будівлі спецслужби в Києві - адвокат Кравець

У Службі безпеки України відмовили адвокату Миколи Чауса Ростиславу Кравцю у зустрічі з клієнтом, аргументуючи відсутністю підозрюваного в будівлі спецслужби на вул. Володимирській, 33 в Києві.

"До мене вийшов представник СБУ і повідомив, що офіційно Чауса немає в будівлі СБУ і тому вони не можуть виконати моє прохання про допуск до клієнта", - написав адвокат на своєму каналі в Telegram у п'ятницю ввечері.

Раніше повідомлялося, що викраденого українського суддю Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Співробітники Служби безпеки України відвезли Чауса до Києва.

Національне антикорупційне бюро України намагалося зупинити автомобіль СБУ з Чаусом, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ.

"НАБУ ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса, однак на законні вимоги детективів зупинитися і передати їм підозрюваного співробітники Служби безпеки не реагували, після чого незаконно доставили його на вул. Володимирську, 33", - зазначається в повідомленні на сайті НАБУ.

НАБУ також оприлюднило відео, на якому видно, як детективи вимагають зупинитися водія автомобіля, в якому імовірно перебував суддя Чаус, проте їхні вимоги ігноруються. Обидва автомобілі заїхали у двір Центрального управління СБУ на вул. Володимирській. Детективів НАБУ на територію не пропустила охорона.

Як повідомлялося, Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його піймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові.

Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА