20:48 01.08.2021

Чаус поки не є затриманим і перебуває під захистом СБУ - адвокат

3 хв читати
Чаус поки не є затриманим і перебуває під захистом СБУ - адвокат

Ростислав Кравець, адвокат колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, стверджує, що розшукуваний раніше суддя не затриманий Службою безпеки України, а перебуває під захистом відомства.

"Микола Чаус знайдений, і наскільки це можливо, він у безпеці і отримує необхідну медичну допомогу, і повірте вона йому потрібна", - повідомляє Кравець у своєму каналі в Telegram у неділю.

Адвокат також додав, що йому вдалося поспілкуватися з Чаусом. "На мій погляд, ситуація не те щоб неординарна, таке взагалі неприпустимо, щоб могло взагалі відбутися", - написав Кравець.

Раніше у п'ятницю, 30 липня, низка українських ЗМІ повідомили про те, що викраденого українського суддю Чауса нібито знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Журналіст Юрій Бутусов у Facebook пізніше повідомив, що працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники Служби безпеки України "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку.

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, однак спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чаус був доставлений в Центральне управління СБУ на вул.Володимирській у Києві.

Увечері в п'ятницю в СБУ заявили, що не можуть забезпечити зустріч адвоката Чауса Ростислава Кравця з клієнтом, оскільки Чауса немає в будівлі Центрального управління.

Як повідомлялося, Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА