07:15 03.08.2021

Жодних приватних візитів Чауса до держустанов не було

4 хв читати
Жодних приватних візитів Чауса до держустанов не було

Екс-суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус у приватному порядку не відвідував ні Банкову ні будь-яку іншу державну установу, зворотні заяви є брехнею, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"На жаль, у нас є певна традиція. Припустимо, суб'єкт Р., якого свого часу усунули з посади за профнепридатність, періодично нагадує про себе якимось абсолютно брехливим "інсайдом". З посиланням на не менш анонімні "джерела". Після цього вже легендовану брехню починають у промислових масштабах крутити на каналах або Порошенка, або (ще до вчора) Медведчука. Мотиви всіх сторін очевидні: збрехати; відвернути увагу від своїх косяків тощо. А офіційно ж повинні сказати наступне: жодних приватних візитів пана Чауса, зрозуміло, не було ні на Банкову, ні до будь-якого іншого державного інституту. Тобто, це свідома брехня", - сказав Подоляк у коментарі, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він зазначив, що "насправді, у всьому, що стосується ситуації з екс-суддею Чаусом, важливо тільки одне - безумовне і якнайшвидше встановлення всіх справжніх обставин його численних кримінальних пригод. Це неможливо забезпечити політично або апаратно. Це можливо тільки в правовому полі і тільки прозоро", - переконаний радник голови ОП.

Подоляк додав, що на сьогодні "дійсно маємо унікальну ситуацію, коли виник очевидний конфлікт підслідності, бо НАБУ має конкретні докази щодо 2016 року, а СБУ, наприклад, має активно процесуально реагувати на епізоди сьогоднішні - зникнення, повернення, загрози життю тощо".

"Тому, якими б не були суперечки про підслідність між правоохоронними органами, скільки б не було нових кримінальних проваджень, де фігурує Чаус як підозрюваний, як свідок або як потерпілий, з усім цим можуть і повинні розібратися прокуратура, НАБУ, СБУ та відповідні судові інстанції . Саме в такому форматі.

Радник глави ОП наголосив, що "ні президент, ні Офіс президента, ні уряд, ні парламент точно не є суб'єктами або модераторами цієї історії і навіть гіпотетично не можуть на неї впливати, оскільки взагалі нічого не можуть додати в процесуальному плані".

Раніше повідомлялося, що колишній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що суддя Чаус зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським до того, як він був узятий під охорону СБУ.

Екс-суддю Дніпровського райсуду Києва Чауса 9 серпня 2016 року в Україні у на хабарі в $150 тис. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалення "потрібного рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік з країни.

Чаус прилетів до Кишинева на приватному літаку із зазначенням службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав в Молдову нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту і екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав більше двох років. У середині березня 2021 р. колегія цивільних, комерційних та адміністративних спорів вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові.

Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка на Вінниччині.

Співробітники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку.

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, однак спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення і позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Чаус не затриманий Службою безпеки України, а перебуває під захистом відомства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА