09:21 03.08.2021

Голову "Білоруського дому в Україні" знайдено повішеним - поліція Києва

2 хв читати
Голову "Білоруського дому в Україні" знайдено повішеним - поліція Києва

Громадянина Білорусі Віталія Шишова, який зник учора в Києві, знайшли повішеним у вівторок в одному з київських парків, недалеко від місця його проживання, повідомляє ГУ Нацполіції в Києві.

Мобільний телефон та особисті речі Віталія вилучені з місця події, йдеться в повідомленні.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 КК України (умисне вбивство) і перевірятиме всі версії, зокрема версію вбивства, замасковану під суїцид.

Повна картина подій буде встановлена після допиту свідків, аналізу відеозаписів із камер системи "Безпечне місто", проведення експертиз та слідчих експериментів, зазначають у поліції та просять усіх, хто знав Шишова, надати "інформацію про останні тижні його життя, його психоемоційний стан, можливі погрози".

Як повідомляється на сторінках "Білоруського дому в Україні" в Instagram і Telegram, Шишов переїхав до України восени 2020 року після участі в протестах у Гомелі. В організації він займався допомогою релокантам, проведенням політичних акцій, зверненням до держорганів для просування законопроектів, які допомагають білорусам в Україні, і формуванням діаспори.

"За Віталіком велося стеження. Про факти були відповідні сповіщення поліції. Також нас неодноразово попереджали і місцеві джерела, і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації. Віталій стоїчно та з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так, можливо, БДУ вийде з інфовакууму. Немає сумнівів, що це спланована чекістами операція з ліквідації справді небезпечного режиму білоруса. Продовжуватимемо домагатися істини в загибелі Віталія!" - йдеться в повідомленні.

В ефірі телеканалу "Україна 24" друг Шишова, який представився Юрієм і був одним із тих, хто виявив тіло загиблого, розповів із посиланням на інформацію від Служби безпеки України, що Шишов займався верифікацією співробітників КДБ Білорусі, які проникали до України під виглядом біженців, тобто займався контррозвідкою. Крім того, пославшись на інформацію від правоохоронних органів, він повідомив, що у загиблого, коли він був знайдений, був зламаний ніс.

За даними ЗМІ, "Білоруський дім в Україні" - це громадська організація, яка надає допомогу громадянам Білорусі з житлом та працевлаштуванням в Україні.

Тижнем раніше представник ініціативи ByPol, яка об'єднує колишніх співробітників білоруських силових органів, Ігор Макар заявляв на своєму YouTube-каналі, що Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі проводить масштабну операцію в декількох країнах одночасно під назвою "Трест" із захоплення та доставлення до Білорусі найвпливовіших прихильників опозиції за кордоном.

Як повідомлялося, Шишов зник 2 серпня під час пробіжки у Києві.

 

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА