19:49 03.08.2021

Чаус готовий прибути на засідання суду в середу, але чи зможуть його доставити, наразі невідомо - адвокат Кравець

3 хв читати
Чаус готовий прибути на засідання суду в середу, але чи зможуть його доставити, наразі невідомо - адвокат Кравець

Адвокати екс-судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса в середу, 4 серпня, будуть на засіданні Вищого антикорупційного суду України (ВАКС), однак поки що невідомо, чи зможе бути сам Чаус, повідомив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

"Щодо завтрашнього суду у мене ще немає інформації, чи зможуть його (Чауса - ІФ) доставити і забезпечити необхідний захист. Адвокати будуть", - написав він у Telegram-каналі.

Водночас у відеозверненні, оприлюдненому у Telegram-каналі раніше, Кравець зазначив, що Чаус готовий прибути до суду.

"Щодо самого засідання, у принципі я з ним обговорив, ми готові йти", - розповів адвокат.

ВАКС у середу, 4 серпня, о 14:00 продовжить розгляд клопотання Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) про обрання Чаусу запобіжного заходу. Розгляд було розпочато 1 серпня, проте через відсутність підозрюваного судове засідання було відкладено.

Як повідомлялося, Чауса спіймали на хабарі в $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місце знаходження було невідоме, але він кілька разів виступав з відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 13 ракетних та 56 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА