21:47 04.08.2021

Білоруська спортсменка Тимановська прибула з Відня до Польщі

2 хв читати
Білоруська спортсменка Тимановська прибула з Відня до Польщі

Авіалайнер з білоруської спортсменкою Христиною Тимановською, що вилетіла з Відня, приземлився в середу ввечері у Варшаві, свідчать дані міжнародної служби моніторингу пересування повітряного транспорту Flightradar.

Тимановська вилетіла до Польщі з Австрії раніше в середу. До Відня вона прибула з японської столиці Токіо рейсом авіакомпанії Austrian Airlines об 11:15 за місцевим часом.

Спочатку планувалася, що Тимановська вилетить з Токіо до Варшави, де їй надали гуманітарну візу. За інформацією джерел, вона повинна була вилетіти до Польщі рейсом польської авіакомпанії LOT Polish Airlines о 10:20 ранку за місцевим часом (4:20 кск), однак плани були змінені з міркувань безпеки і за погодженням з представниками польського дипкорпусу в Токіо.

Як повідомлялося, Тимановську на поліцейському автомобілі доставили з посольства Польщі в Токіо в аеропорт. У супроводі кількох чиновників вона пройшла в VIP-зону аеропорту, відмовившись від спілкування з численними журналістами, які відстежували її дії і пересування.

Тимановська опинилася в центрі скандалу після того, як розкритикувала чиновників за те, що її без жодних обговорень зі спортсменкою вирішили включити в естафету 4 по 400 метрів.

НОК Білорусі пізніше відкликав заявку на участь спортсменки в Олімпіаді "у зв'язку з емоційно-психологічним станом білоруської легкоатлетки". Тимановська була заявлена на участь у забігах на 200 м і в естафеті 4х400 м.

Опозиційний Білоруський фонд спортивної солідарності повідомив минулої неділі, що Тимановську "силоміць вивозять із Токіо", її привезли в аеропорт. Пізніше фонд повідомив про те, що "глава європейських олімпійських комітетів Спірос Капралос зажадав від Міжнародного Олімпійського Комітету негайного втручання в інцидент з депортацією Тимановською".

За повідомленнями ЗМІ, в неділю Тимановська звернулася по захист до поліції в токійському аеропорту, куди представники білоруської делегації доправили її для відправлення до Білорусі. Пізніше представник МОК Марк Адамс повідомив, що вона провела ніч проти понеділка у готелі токійського аеропорту, де перебувала "в безпеці та під захистом". Потім спортсменку перевезли в посольство Польщі в Японії, де вона звернулася з проханням про політичний притулок.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марчін Пшидач повідомив у понеділок у Twitter, що польська влада видала Тимановській гуманітарну візу, питання з наданням їй політичного притулку буде вирішено згодом після отримання офіційного прохання.

МОК проведе розслідування діяльності білоруської делегації, пов'язане зі скандалом навколо Тимановської, і вже створив спеціальну комісію, повідомив Адамс.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що дії влади Білорусі стосовно Тимановської є неприпустимим порушенням її прав та олімпійського духу.

Представник МЗС ФРН Марія Адебар також закликала Мінськ поважати права громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА