07:19 05.08.2021

ВАКС узяв Чауса під домашній цілодобовий арешт

2 хв читати
ВАКС узяв Чауса під домашній цілодобовий арешт

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета, повідомили агентству в середу.

"Суд обрав запобіжний захід Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета", - сказали в ВАКС.

Раніше повідомлялося, що в середу Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) розпочав засідання з обрання запобіжного заходу екс-судді Миколи Чаусу, Служба безпеки України просить суд про закрите слухання. До того ж, під час засідання ВАКС відмовив у відводі судді Володимира Воронька, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу екс-судді Миколи Чаусу.

Чауса спіймали на хабарі в $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд продовжувався понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцеперебування було невідоме, але він декілька разів виступав із відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА