07:48 06.08.2021

МОК позбавив акредитації двох членів білоруської делегації на Олімпіаді в Токіо

2 хв читати
МОК позбавив акредитації двох членів білоруської делегації на Олімпіаді в Токіо

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у п'ятницю заявив, що позбавив акредитації двох тренерів білоруської збірної на Олімпіаді в Токіо у зв'язку зі скандалом навколо легкоатлетки з Білорусі Христини Тимановської.

Як інформував МОК, акредитації позбавлені тренери Артур Шумак і Юрій Мойсевич, вони на вимогу МОК уже покинули Олімпійське селище.

Цей захід, зазначається в повідомленні комітету, схвалений "в інтересах благополуччя спортсменів з Білорусі, які все ще перебувають у Токіо, і як тимчасовий захід".

Напередодні представник МОК Марк Адамс повідомив журналістам, що стосовно Національного олімпійського комітету Білорусі в зв'язку зі скандалом навколо Тимановської можуть бути застосовані дисциплінарні заходи. Він заявив на прес-конференції, що МОК "швидко відреагував" на ситуацію, проводить бесіди з білоруськими та іншими спортсменами. За підсумками МОК має намір визначити, "які дисциплінарні заходи можуть бути схвалені".

Як повідомлялося, Тимановська раніше поширила відеозвернення до МОК, в якому просила "втрутитися" у зв'язку із тим, що на неї "чиниться тиск", і її намагаються насильно вивезти до Білорусі.

Тимановська відмовилася виконати вимогу тренерського штабу білоруської команди на Олімпіаді. Після цього делегацією країни було схвалено рішення про відправку її на батьківщину. Спортсменка була доставлена в аеропорт японської столиці, однак там звернулася за захистом до поліції.

Пізніше за сприяння МОК і посольства Польщі в Японії вона вирушила до Австрії, а звідти - до Польщі, яка надала їй гуманітарну візу.

В інтерв'ю телерадіокорпорації ВВС Тимановська заявила, що її відмова повертатися на батьківщину не є політично мотивованою. "Я люблю свою країну і не зраджувала її", - заявила вона.

Вона пояснила, що "йдеться про помилки, допущені нашими офіційними особами на Олімпійських іграх".

Проте, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що дії влади Білорусі щодо Тимановської є неприпустимим порушенням її права на свободу слова та олімпійського духу.

Представник МЗС ФРН Марія Адебар також закликала Мінськ поважати права громадян.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА