14:33 06.08.2021

Венедіктова очікує в серпні завершення третьої експертизи в рамках розслідування Іловайської трагедії

2 хв читати
Венедіктова очікує в серпні завершення третьої експертизи в рамках розслідування Іловайської трагедії

За результатами очікуваної в серпні третьої експертизи в рамках розслідування справи про Іловайську трагедію будуть допитані всі, на кого вкаже ця експертиза, зазначає генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

"Розслідування триває. Те, що можна озвучити: було проведено понад 900 допитів, було проаналізовано понад 1600 документів, вже було проведено дві експертизи... Дуже хотілося б, що б третя експертиза була завершена в серпні... За результатами третьої експертизи, я гадаю, буде новий поштовх для нашого розслідування", - сказала Венедіктова журналістам у п'ятницю в Києві.

При цьому вона наголосила, що слідство продовжує рухатися в тому самому напрямі, який було визначено за результатами першої експертизи, яка вказала, що вторгнення Російської Федерації є основною причиною трагедії.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи варто очікувати повідомлення про підозри вищим високопоставленим особам держави на той час, генпрокурор сказала: "Розуміємо очікування суспільства, але правоохоронна система працює відповідно до тих фактів і документів, які є. Можна очікувати допиту всіх осіб, на які нам вкаже третя експертиза, а про підозри - ми не працюємо на замовлення".

Венедіктова також повідомила, що розсекречувати інформацію, що було анонсовано раніше, буде Генштаб, а ініціює це питання СБУ.

Як повідомлялося, наприкінці серпня 2014 року поблизу Іловайська Донецької області російські найманці і підрозділи Збройних сил РФ, що вторглися на Донбас, оточили українські добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, а згодом розстріляли українських військових, які після досягнення представниками армій двох країн відповідної домовленості виходили з оточеного міста так званим зеленим коридором.

Під час цих подій, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських воїнів, 429 дістали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон, ще близько восьми десятків вважаються зниклими безвісти. Крім того, Збройні сили України зазнали втрат в озброєнні та військовій техніці на суму майже 300 млн грн.

Улітку 2019 року газета The Guardian повідомила про доповідь британської дослідницької групи Forensic Architecture щодо участі РФ у боях поблизу Іловайська в Україні в 2014 році. За словами дослідників, вони зібрали і каталогізували численні знімки із супутників із зображенням російських озброєних конвоїв на території України, а також фотографії танка Т-72Б3. Дослідники зазначають, що на той час вони перебували на озброєнні лише у російської армії.

У серпні 2021 року Венедіктова анонсувала розсекречення результатів розслідування Іловайської трагедії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА