14:40 06.08.2021

Правоохоронці в розслідуванні справи Чауса мають налагодити співпрацю та залишатися в юридичній площині - Венедіктова

3 хв читати
Правоохоронці в розслідуванні справи Чауса мають налагодити співпрацю та залишатися в юридичній площині - Венедіктова

На сьогодні в розслідуванні справи екс-судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса є співпраця правоохоронних органів, політизація таких справ неминуча і важливо перебувати в юридичній площині розслідування, зазначає генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Мені здається, що на сьогодні співпраця правоохоронних органів є, координаційна роль прокурорів є... Що стосується політизації, то так чи інакше, коли ми говоримо про резонансні провадження, або політика нас втягує, або ми втягуємо політиків... Щойно ти наступаєш "на хвіст великий рибі", у якої є медійні, фінансові ресурси, це якийсь натяк на те, що тут присутня політика, і що це вплив на щось або на когось", - сказала Венедіктова журналістам у п'ятницю у Києві.

При цьому вона додала: "Мені здається, що оскільки ця справа перебуває під мікроскопом суспільства, то у нас у всіх буде хороша можливість подивитися, як правоохоронна система не гратиме у "війнушку", а сидітиме за столом суду та робитиме свою справу в юридичній площині".

Що стосується апеляції на рішення Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про цілодобовий домашній арешт Чауса, то, за словами Венедіктової, апеляцію подаватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"Вони у нас незалежні, але у мене є таке відчуття, що буде апеляція і від прокурорів САП, і також адвокати Чауса заявили про апеляцію, гадаю, що, найймовірніше, апеляція буде", - додала генпрокурор.

Раніше повідомлялося, у середу Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) на засіданні з обрання запобіжного заходу Миколі Чаусу, яке тривало 10 годин, помістив екс-суддю під домашній цілодобовий арешт із носінням електронного браслета.

Чауса спіймали на хабарі в $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд продовжувався понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцеперебування було невідоме, але він декілька разів виступав із відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА