16:08 06.08.2021

Київські активісти обвинуватили Зеленського в бездіяльності щодо захисту культурної спадщини

2 хв читати
Київські активісти обвинуватили Зеленського в бездіяльності щодо захисту культурної спадщини

 Громадські активісти Києва звернулися до президента України Володимира Зеленського з вимогою забезпечити збереження пам'ятки національного значення - Гостиного двору.

Текст звернення оприлюднив громадський активіст Ігор Луценко в соцмережі Facebook.

Активісти обвинуватили команду президента в бездіяльності щодо захисту культурної спадщини та ігноруванні інтересів київської громади.

"Уже скоро виповниться два роки, як нова владна команда має усі важелі, щоб врятувати об’єкт державної власності - пам’ятку національного значення Гостиний двір. Ця будівля, попри численні рішення судів, і понині з неясних причин перебуває під контролем невідомих осіб, і руйнується далі, будучи джерелом надзвичайної техногенної ситуації в історичному центрі Києва", - йдеться у зверненні до президента.

Активісти нагадали про обіцянки виділити на відновлення Гостиного двору кошти в рамках програми "Велика реставрація", і констатували, що замість вирішення проблеми триває перекладання провини та відповідальності з одного чиновника на іншого, у той час як кожна наступна зима завдає будівлі ще більшої шкоди.

"Боротьба киян за Гостиний двір триває з 2012 року. З 2014 року громада зібрала навіть кошти на консервацію, але всьому завадила спочатку бездіяльність попередньої влади, а нині - уже й чинної. Просимо не випробовувати терпець жителів столиці та усіх українців, і втрутитися у цю скандальну ситуацію", - зазначають активісти.

Автори звернення обіцяють, що якщо ситуація не зміниться до Дня незалежності, активісти перейдуть до масових акцій.

"Кияни втрачають терпіння. Якщо до свята Незалежності все буде, як і в попередні роки, якщо від міністра культури ми і далі чутимемо лише слова, то ми залишаємо за собою право на акції прямої дії, які будуть спрямовані на репутацію відповідних міністерств та уряду загалом. Мовчки ми таке ігнорування інтересів столичної громади далі не терпітимемо - нехай ганьба знайде тих, хто її заслужив", - наголошується у зверненні.

Звернення до Зеленського вже підписали Олег Сенцов, Андріївсько-Пейзажна ініціатива, ГО ''Центр розвитку міст'', Національний центр правозахисту, ГО ''Рух переселенців України'' та інші. Збір підписів триває.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА