16:01 10.08.2021

МЗС України викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі, щоб висловити протест у зв'язку з заявами Лукашенка

2 хв читати
МЗС України викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі, щоб висловити протест у зв'язку з заявами Лукашенка

У вівторок, 10 серпня, до Міністерства закордонних справ України викликали тимчасового повіреного у справах Білорусі в Україні Кирила Камишева, щоб висловити йому протест у зв'язку з низкою заяв білоруського президента Олександра Лукашенка, якого ЄС, США не визнають законно обраним, на прес-конференції в понеділок.

"Перш за все, білоруського дипломата застерегли, що висловлена О.Лукашенком готовність визнати російський суверенітет над тимчасово окупованим українським Кримом є рівнозначною співучасті у злочині Кремля проти територіальної цілісності та суверенітету України, з усіма пов’язаними міжнародно-правовими наслідками. Такими заявами він порушує міжнародні зобов’язання Білорусі з дотримання норм і принципів міжнародного права", - зазначається в коментарі, оприлюдненому прес-службою МЗС України.

Також у білоруської сторони було запитано пояснення у зв'язку з допуском на територію Білорусі так званих прокурорів з окупованого Луганська для допиту Романа Протасевича.

"У разі підтвердження це суперечитиме раніше отриманій українською стороною офіційній відповіді від МЗС Білорусі, якою цей факт категорично заперечувався", - зазначили в міністерстві.

Заяви Лукашенка про нібито "переправлення зброї" та підготовку в Україні "бойовиків" для дій на території Білорусі МЗС розцінює як "безвідповідальні й далекі від реалій".

"Очевидно, це є продуктом штучно створеного кремлівськими пропагандистами в оточенні Лукашенка образу України як "ворожої" до Білорусі та білоруського народу, що абсолютно не відповідає дійсності. Фейками про зовнішні загрози державності Білорусі з боку України та інших західних держав О.Лукашенко намагається виправдати свої репресивні методи й обмеження прав і свобод громадян Білорусі", - вважають у МЗС.

Українські дипломати також звернули увагу на погрози Лукашенка "поставити на коліна" Україну, прикриваючись Путіним. Білоруському дипломатові вказали на те, що ці слова є проявом слабкості Білорусі, а не демонстрацією сили.

"Путін не зміг поставити Україну на коліна, тому сподівання Лукашенка на нього є програшною ставкою", - впевнені в міністерстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА