08:11 11.08.2021

США не змінили плани виведення американського контингенту з Афганістану - Байден

2 хв читати
США не змінили плани виведення американського контингенту з Афганістану - Байден

Президент США Джо Байден у вівторок відповів негативно на питання, чи вніс успішний наступ руху "Талібан" в Афганістані зміни в плани виведення американських військових з цієї країни.

"Ні. Ми витратили понад $1 трлн за 20 років, ми тренували і озброїли сучасним озброєнням понад 300 тис. афганських військових... ми втратили тисячі вбитими і пораненими американського персоналу. Вони (афганці - ІФ) повинні боротися за себе самих, за свій народ", - сказав він у Білому домі.

Водночас президент зазначив, що США залишаться прихильними своїм зобов'язанням - з підтримки афганських урядових сил з повітря, підтримання боєздатності ВПС Афганістану, постачання продовольства і обладнання та виплати зарплат.

"Але вони повинні хотіти битися. Їх більше, ніж (бійців - ІФ) руху "Талібан", - наголосив Байден.

Також він заявив, що не шкодує про рішення вивести американські війська з Афганістану.

За останні кілька тижнів таліби швидко захоплювали афганські території, зокрема кілька ключових пунктів на кордонах із сусідніми країнами. Також вони загрожують столицям ще кількох провінцій. Це відбувається на тлі виведення з Афганістану сил США і їх партнерів.

США і їх партнери з НАТО почали виведення контингенту з Афганістану в травні 2021 року. Спочатку планувалося, що операція повинна завершитися до 11 вересня 2021 року. Однак потім з'ясувалося, що процес проходить швидше, ніж очікувалося.

У серпні рух талібів зайняв п'ять адміністративних центрів - Зарандж (столиця провінції Німроз), Шиберган (столиця провінції Джаузджан), Талукан (провінція Тахар), Сарі-Пуль (столиця однойменної провінції), Кундуз (столиця однойменної провінції). Крім того, напередодні рух "Талібан" захопив місто Айбак - столицю провінції Саманган на півночі Афганістану. У випадку з Айбаком таліби увійшли в місто також без бою після того, як місцеві старійшини закликали владу позбавити місто від боїв.

У вівторок таліби взяли під контроль ключові об'єкти міста Фарах - столиці однойменної провінції на заході Афганістану поблизу іранського кордону. Потім стало відомо, що вони також взяли під контроль місто Пулі-Хумрі - адміністративний центр провінції Баглан на північному сході країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА