07:10 12.08.2021

У США закликали президента Польщі не підписувати закон про реституцію

1 хв читати

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив стурбованість ухваленням польським сенатом законопроекту про обмеження з термінів реституцій жертвами голокосту і закликав польського президента Анджея Дуду не підписувати його.

"Ми глибоко стурбовані тим, що парламент Польщі ухвалив закон, який серйозно обмежує процес реституції майна жертв Голокосту і членів їх сімей, інших власників єврейської і неєврейської власності, незаконно конфіскованої в комуністичну епоху Польщі", - йдеться в поширеній держдепом заяві дипломата.

Блінкен наголосив: "Ми настійно закликаємо президента Дуду не підписувати закон або, відповідно до повноважень, наданих йому як президенту, передати законопроект до Конституційного Суду Польщі". За його словами, Польщі необхідний всеосяжний закон для врегулювання претензій щодо конфіскованого майна, щоб "забезпечити певну міру справедливості для постраждалих від незаконної конфіскації".

Минулої середи польський сенат затвердив ухвалений раніше сеймом (нижньою палатою парламенту) законопроект про обмеження 30 роками з моменту адміністративного рішення права оскаржувати право на власність жертвами голокосту.

Після ухвалення законопроекту сеймом міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід назвав його "аморальним", і попередив, що він завдасть "серйозної шкоди відносинам між двома країнами".

З критикою законопроекту виступили також деякі американські сенатори.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА