20:21 12.08.2021

Глава Міноборони Литви: Листування МЗС вкрадено хакерами в листопаді минулого року, нинішня атака не мала успіху

3 хв читати
Глава Міноборони Литви: Листування МЗС вкрадено хакерами в листопаді минулого року, нинішня атака не мала успіху

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що хакерська атака, про яку повідомлялося в середу, була безуспішною, а листування МЗС було вкрадено під час злому в листопаді минулого року.

"Ми хочемо уточнити, що кібернетичний злом був проведений у листопаді минулого року. Кібератаку також намагалися влаштувати вчора, але вона не була успішною", - сказав міністр у четвер агентству BNS.

Він пов'язує цей злом з Росією. "Ці активні угруповання хакерів, що діють у нашому регіоні, які влаштовують кібератаки, зламують бази даних, вони, як правило, пов'язані зі спецслужбами Росії", - сказав Анушаускас.

"Я думаю, що так", - відповів він на питання, чи пов'язує він і цей випад з Росією.

Про те, що сталося в листопаді литовські відомства не повідомляли.

У четвер новинні портали lrt.lt і delfi.lt повідомили, що хакери на форумах повідомляють про кібератаку на МЗС Литви. За їхніми словами, вкрадено понад півтора мільйона одиниць листування міністерства з послами в зарубіжних країнах, партнерами з НАТО, а також деякі документи - з грифом "Таємно". Як стверджують хакери, в листуванні литовські дипломати розкрили таємниці США проти Європи - переважно стосовно газопроводу Nord Stream 2 ("Північний потік 2"). Зокрема, за їхніми словами, в листах також обговорюються відносини з Білоруссю і Китаєм.

Анушаускас повідомив, що не може підтвердити автентичність документів, окрім того, частина їх засекречена.

"Коли відбувається витік якоїсь інформації, слід знати, що існує ризик включення в зміст документів і фейкових новин, недостовірних даних, які можуть бути сфальсифіковані", - сказав міністр оборони.

За його словами, вкрадено небагато документів. "За оцінками фахівців, це не повинен бути період десятиліть. Це повинен бути невеликий період", - зазначив він.

Він заявив, що після злому в листопаді МЗС були надані рекомендації, як організувати систему кібербезпеки, щоб інциденти не повторилися.

За його словами, рекомендації проведені в життя.

"Зроблений вчора невдалий напад може слугувати доказом", - наголосив Анушаускас.

Він додав, що незважаючи на те, що документи були вкрадені в листопаді, про це було повідомлено тільки цими днями, коли в Литві відбувалися політичні заворушения.

"У такий спосіб можуть переслідуватися найрізноманітніші цілі - дестабілізація ситуації, репутаційна шкода", - сказав він.

МЗС Литви повідомило в середу про спробу інформаційно-кібернетичної атаки, про яку були поінформовані відповідні відомства.

У четвер президент Литви Гітанас Науседа повідомив в інтерв'ю delfi.lt, що під час кібератаки на МЗС республіки міг статися витік засекреченої інформації, що завдає шкоди союзникам Литви.

За його словами, витік цієї інформації "може завдати великої шкоди перш за все стосовно союзників". "Але це потенційна втрата, яку я зараз ще не можу публічно розкрити", - додав президент.

Радник глави держави Аста Скайсгіріте заявила радіо LRT, що має інформацію про документи, витік яких мав місце з МЗС Литви під час кібератаки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА