12:43 13.08.2021

Кулеба прокоментував шеврон "Беркута" у затриманого в Німеччині британця, підозрюваного в роботі на російську розвідку

2 хв читати
Кулеба прокоментував шеврон "Беркута" у затриманого в Німеччині британця, підозрюваного в роботі на російську розвідку

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба має намір звернути увагу українських правоохоронців на виявлений сувенірний шеврон "Беркута" у квартирі затриманого в Німеччині британця, якого підозрюють у роботі на російську розвідку.

"Ми, безумовно, звернемо увагу наших правоохоронців на цей факт. Якщо вони побачать у цьому якусь зачіпку, то переконаний, що відповідні розслідування буде проведено", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Водночас міністр зазначив, що виявлений шеврон "Беркута" є сувенірним, і він "не бачить підстав для проведення спеціального розслідування про наявність у нього шеврона "Беркута".

"Такий яскравий персонаж потрапив у руки німецьких спецслужб, було б наївно вважати, що він один такий, тому я бажаю німецьким контррозвідникам іще системніше працювати над виявленням мережі російських агентів", - додав Кулеба.

Минулої середи телеканал Sky News повідомив, що британська служба безпеки MI5 здійснювала спостереження за британським підданим Девідом С., затриманим у Німеччині за підозрою в роботі на російську спецслужбу, і що його затримання не було раптовим. Також повідомлялося, що те, що Девід С. працював у посольстві Великої Британії в Берліні, свідчить, що він мав обмежений доступ до інформації високого рівня, але водночас цей доступ не був незначним. Він, зокрема, міг надавати Росії дані щодо протоколів безпеки в посольстві, деталі про внутрішню Wi-Fi-мережу, профілі старших дипломатів і їхніх сімей і, ймовірно, навіть імена агентів Секретної розвідувальної служби МЗС Великої Британії (MI6) в Берліні.

Газета The Guardian пізніше повідомила, що затриманий 57-річний Девід Сміт служив охоронцем при посольстві Великої Британії в Німеччині

Голова Скотленд-Ярду Крессіда Дік підтвердила, що затримання Девіда Сміта стало результатом тісної співпраці Великої Британії та ФРН протягом декількох місяців.

Газета Daily Mail опублікувала фотографії з квартири в Потсдамі затриманого чоловіка. У ній виявили кілька російських прапорів та атрибутів військової форми, книги російською мовою з психології та саморозвитку. Кілька книг у його бібліотеці присвячені історії Третього рейху, зокрема про 12-ту танкову дивізію СС. Ще одна книга - роман колишнього співробітника британської розвідки Джона Ле Карре "Вбивство по-джентельменськи". Також у його двокімнатній квартирі виявили м'які іграшки та приставку Play Station.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА