13:22 16.08.2021

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення про цілодобовий арешт Чауса - адвокат

4 хв читати
Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення про цілодобовий арешт Чауса - адвокат

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила в силі рішення про обрання запобіжного заходу екс-судді Миколі Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту, повідомив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

"Суд вирішив залишити апеляційні скарги і прокуратури, і сторони захисту без задоволення", - сказав Кравець журналістам у понеділок після засідання апеляційної палати ВАКС.

Він зазначив, що засідання відбувалося в закритому режимі, щоб не оприлюднювати інформацію, яка може нашкодити Чаусу.

Отже, як пояснив захисник, Чаус продовжує перебувати під цілодобовим домашнім арештом і "під охороною Служби безпеки України".

"Я не можу сказати, де саме він перебуває, але те, що з ним постійно є спецпідрозділ СБУ - це так", - додав Кравець.

Говорячи про стан здоров'я свого підзахисного, адвокат зазначив, що Чаус "потребує відповідної медичної допомоги".

"Слух і зір у нього потихеньку відновлюються, проте цього недостатньо, щоб він самостійно міг читати якісь документи. Щодо загального самопочуття, після того, як він пройшов пішки досить довгий шлях, то одна нога відновилася, а друга ще відновлюється", - сказав Кравець.

За словами адвоката, на час ознайомлення з матеріалами справи сторона обвинувачення також наполягає на необхідності запобіжного заходу.

У ВАКС агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили рішення суду.

"Апеляційна палата залишила в силі рішення першої інстанції, в задоволенні апеляційних скарг відмовлено", - повідомили в суді.

Представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Аліна Жовницька повідомила журналістам після засідання, що САП поінформована про заходи безпеки, яких вживає СБУ стосовно Чауса, але прокуратура цього не контролює і не має конкретної інформації про підстави забезпечення охорони.

Також представниця прокуратури додала, що обвинувачення проситиме суд на час ознайомлення Чауса та його адвокатів з матеріалами справи про хабарі продовжити нинішній запобіжний захід стосовно Чауса - цілодобовий домашній арешт.

Як повідомлялося, на 16 серпня було призначено до розгляду апеляційної палати справу за апеляційною скаргою прокурора та захисту Чауса на рішення ВАКС про цілодобовий домашній арешт.

ВАКС на засіданні з обрання запобіжного заходу Чаусу, яке тривало 10 годин, помістив екс-суддю під домашній цілодобовий арешт із носінням електронного браслета терміном до 18 серпня.

Чауса спіймали на хабарі у $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт і в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місце знаходження було невідоме, але він кілька разів виступав з відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

6 серпня НАБУ завершило розслідування справи за обвинуваченням Чауса у хабарництві. Водночас, як повідомив директор НАБУ Артем Ситник, кримінальне провадження про причетність спецслужб до зникнення екс-судді ще розслідують.

Окрім цього, Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом викрадення колишнього судді під час його перебування за кордоном, а також незаконного переправлення його через державний кордон України (ч.2 ст.146, ч.2 ст.332 КК України ).

За інформацією Офісу генпрокурора 30 липня 2021 року колишній суддя визнаний потерпілим і допитаний у зазначеному кримінальному провадженні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА