19:27 16.08.2021

Кулеба: Вірю, що колись оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні

2 хв читати
Кулеба: Вірю, що колись оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вірить, що в майбутньому слов'яномовна версія оригіналу Конституції Пилипа Орлика назавжди повернеться в Україну.

"Ми 13 років працювали над тим, щоб привезти оригінал. І хоч ніхто не вірив, але оригінал вже привезений. Я абсолютно впевнений, що одного разу оригінал Конституції Пилипа Орлика назавжди залишиться в Україні", - сказав він журналістам у понеділок увечері в Києві.

Кулеба зазначив, що хотів би, щоб в Україну повернулася саме та версія Конституції, яка написана слов'янською мовою, зараз вона знаходиться в Російській Федерації.

Як повідомлялося, "Конституція Пилипа Орлика - договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького - конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов'язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко. Вона мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII, у разі його перемоги в Північній війні. Написана латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Україномовний оригінал Конституції зберігається в Москві у Російському державному архіві давніх актів.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається у Стокгольмі у Національному архіві Швеції (тека "Справи Козаччини"). До архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли в глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав.

З 16 серпня до 14 листопада латиномовна версія Конституції Пилипа Орлика експонується в Національному заповіднику "Софія Київська" в рамках проекту "Раритети української козацької держави - Гетьманщини ΧVII-XVIII ст.: До 30-річчя незалежності України".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА