19:41 16.08.2021

Генпрокуратура Узбекистану розслідує масове проникнення афганських військових через кордон країни

2 хв читати
Генпрокуратура Узбекистану розслідує масове проникнення афганських військових через кордон країни

Генеральна прокуратура Узбекистану повідомила про масове незаконне проникнення на територію країни представників Збройних сил Афганістану.

За даними Генпрокуратури, 14-15 серпня повітряний кордон Узбекистану незаконно перетнули 22 військових літаки і 24 вертольоти Афганістану з 585 озброєними військовослужбовцями цієї країни. "Всі повітряні судна були примусово посаджені в міжнародному аеропорту міста Термеза (південь країни, межує з Афганістаном - ІФ)", - йдеться в повідомленні.

Поряд із цим три афганських військових літаки "Ембрайєр-314", запросив дозвіл на посадку в аеропорту "Хонабад", були попереджені про посадку в аеропорту Термеза і були взяті під супровід двох літаків ВПС Узбекистану "МіГ-29", йдеться в повідомленні.

Однак під час супроводу "Ембрайєр-314" і "МіГ-29" зіткнулися. В результаті афганський літак звалився на територію Шерабадського району Сурхандар’їнської області. Пілоти катапультувалися.

Крім того, як повідомляє Генпрокуратура, 158 громадян Афганістану та військовослужбовців цієї країни незаконно проникли на територію Узбекистану через річку Амудар'я, що проходить уздовж кордону.

За всіма цими фактами Генеральна прокуратура Узбекистану порушила кримінальні справи і наразі проводить слідчі заходи.

Раніше МЗС Узбекистану повідомив, що 14 серпня група з 84 військових урядових сил Афганістану перетнула кордон країни і звернулася за допомогою. За даними МЗС, цим військовим було надано медичну допомогу, надано харчування, організовано їх тимчасове розміщення.

Одночасно на афганській частині мосту "Термез-Хайратон" помітили скупчення військовослужбовців урядових військ Афганістану. Пізніше афганські громадяни, що зібралися на мосту, покинули його самостійно.

Раніше в понеділок понад 100 афганських військовослужбовців висадилися в аеропорту таджицького міста Бохтар.

"Таджикистан отримав сигнали SOS, після чого відповідно до міжнародних зобов'язань країни було прийнято рішення дозволити здійснити посадку афганським військовослужбовцям в аеропорту міста Бохтар", - повідомили "Інтерфаксу" в управлінні інформації та друку МЗС Таджикистану.

"В аеропорту міста Бохтар висадилися понад 100 військовослужбовців з Афганістану", - уточнили в управлінні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА