21:18 16.08.2021

Гані повідомляв про рішення покинути Афганістан лише вузькому колу довірених осіб

2 хв читати
Гані повідомляв про рішення покинути Афганістан лише вузькому колу довірених осіб

Президент Афганістану Ашраф Гані покинув країну лише з вузьким колом довірених осіб, не попередивши про це інших політичних лідерів країни, повідомляє в понеділок агентство Associated Press.

"Гані тихо покинув президентський палац із вузьким колом своїх довірених осіб і навіть не повідомив інших політичних лідерів, які в той час вели переговори про мирну передачу влади "Талібану", про те, що він має намір виїхати", - передає агентство.

Куди саме полетів Гані, зараз невідомо. У соціальних мережах він написав, не зазначивши своє місцезнаходження, що він виїхав з країни, щоб врятувати життя афганців. "Якби я залишився, незліченна кількість моїх співгромадян могли б померти, а Кабул б потрапив під загрозу руйнування, що призвело б до катастрофи шість мільйонів його жителів", - написав він.

Раніше голова Вищої ради національного примирення Афганістану Абдулла Абдулла підтвердив, що Гані покинув країну. Сам Абдулла Абдулла, який також є високопоставленим чиновником в Афганістані, прокоментував від'їзд Гані стримано, заявивши, що "Бог йому суддя".

Колишній радник афганського уряду Торек Фархаді заявив агентству, що Гані керував в агресивній манері, не вислуховуючи точки зору, відмінні від його власних. "Він працював з дуже маленьким колом людей, завжди промовляв "так", і фільтрував новини про країну, які отримував від них", - сказав він. За його словами, Гані змістив з посад усіх опитаних людей у збройних силах і в уряді і замінив їх на більш молодих співробітників, які були йому віддані.

Гані 72 роки, найбільшу частину своєї кар'єри він побудував за кордоном в академічному середовищі американських університетів, працював у Світовому банку кілька років, повернувся до Афганістану в 2002 році. Протягом двох років він працював міністром фінансів. У 2006 році його кандидатуру висунули на пост генсека ООН після закінчення терміну Кофі Аннана, але він програв тоді Пан Гі Муну.

У 2009 році він уперше взяв участь у президентських виборах, набравши 3% голосів виборців. У 2014 році за підсумками виборів оголосив себе президентом, а його головний конкурент Абдулла Абдулла оголосив президентом себе. США запропонували Гані і Абдуллі компроміс, і пост глави держави дістався в результаті Гані, а для Абдулли створили нову посаду в уряді. На виборах у 2019 році ситуація повторилася, і Гані в результаті зберіг за собою пост президента, а Абдулла Абдулла став головою Вищої ради національного примирення і відповідав за переговори з талібами.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА