12:55 17.08.2021

Українські дипломати виступили проти проведення незаконних обшуків і затримань кримських татар у тимчасово окупованому Криму

2 хв читати
Українські дипломати виступили проти проведення незаконних обшуків і затримань кримських татар у тимчасово окупованому Криму

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговим рейдом незаконних обшуків і затримань жителів різних районів окупованого Криму 17 серпня.

Відповідну заяву українських дипломатів оприлюднено у вівторок.

"За наявною інформацією, після проведення о 4-й годині ранку обшуків у домівках кримських татар у Сімферопольському і Бахчисарайському районах тимчасово окупованої РФ Автономної Республіки Крим та у Балаклавському і Нахімовському районах міста Севастополя, були незаконно затримані п'ятеро громадян України, усі - кримські татари: імам Раїф Февзієв та активісти Рустем Мурасов, Рустем Таїров, Джеббар Бекіров, Заур Абдуллаєв", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що Російська Федерація вкотре "використовує свій репресивний апарат для переслідування та залякування представників нелояльно налаштованого кримськотатарського народу, придушення свободи віросповідання, витіснення корінного народу - кримських татар з окупованого півострова".

Українські дипломати уточнюють, що, відповідно до норм міжнародного права, Російська Федерація як держава-окупант зобов'язана негайно припинити політичні репресії проти місцевого населення тимчасово окупованого нею Кримського півострова.

"Російська Федерація повинна також виконати у повній мірі положення резолюцій ГА ООН 68/262 від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України" і "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" 2016-2020 рр. та наказу Міжнародного суду ООН щодо застосування заходів у рамках позову України проти Російської Федерації щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Вимагаємо від Росії негайно звільнити затриманих сьогодні п'ятьох осіб, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України", - наголошують у МЗС України.

Там також закликають міжнародну спільноту продовжити активний захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилити тиск на РФ для припинення нею грубих порушень прав людини на території тимчасово окупованої нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, зокрема в рамках ініційованого Україною нового міжнародного формату - "Кримська платформа".

"Розглядаємо зазначені незаконні обшуки і затримання як провокацію напередодні інавгураційного саміту "Кримської платформи", - резюмують українські дипломати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА