17:56 17.08.2021

Слідчий комітет Білорусі розпочав кримінальне провадження проти дівчини вбитого в Києві активіста Шишова

2 хв читати

Управління Слідчого комітету в м. Мінську порушило кримінальне провадження щодо дівчини вбитого в Києві голови "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова за "заклики до масових заворушень".

"УСК у м. Мінську порушило кримінальне провадження щодо 21-річної уродженки Гомельської області Божени Жолудь, яка із серпня 2020 року постійно проживає на території України. За даними слідства, в серпні 2021 року підозрювана, перебуваючи біля посольства Республіки Білорусь в Україні, закликала до масових заворушень, супроводжуваних насильством над особистістю і збройним опором представникам влади, тобто до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь", - повідомляє прес-служба СК Білорусі.

У повідомленні наголошується, що дії дівчини були зняті на відео і поширені в ЗМІ та соцмережах.

Жолудь інкримінують ч. 3 ст. 361 (заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь) Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від двох до п'яти років.

"Планується проведення інших слідчих і процесуальних дій", - заявляють у СК Білорусі.

Як повідомлялося, Шишов зник 2 серпня в Києві й був знайдений повішеним 3 серпня в одному з київських парків недалеко від місця його проживання. Поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 115 КК (умисне вбивство) і перевірятиме всі версії, зокрема версію вбивства, замасковану під суїцид.

За даними "Білоруського дому в Україні", Шишов переїхав в Україну восени 2020 року після участі в протестах у Гомелі. В організації він займався допомогою релокантам, проведенням політичних акцій, зверненням до держорганів для просування законопроектів, які допомагають білорусам в Україні, і формуванням діаспори.

3 серпня біля будівлі посольства Білорусі в Києві в пам'ять про Шишова відбулася акція, в якій узяли участь представники білоруської діаспори в Україні, українських патріотичних рухів, журналісти і прості громадяни. Учасники принесли з собою біло-червоно-білі прапори Білорусі, фотографії Шишова і квіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА