20:54 17.08.2021

ЄС пов'язує свою допомогу Афганістану із взаємодією з країнами Центральної Азії

2 хв читати
ЄС пов'язує свою допомогу Афганістану із взаємодією з країнами Центральної Азії

Євросоюз буде прагнути продовжувати надавати підтримку афганському народу, включно з зусиллями щодо запобігання ризиків, пов'язаних з нестабільністю в регіоні, для чого необхідна співпраця з державами Центральної Азії, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"У цьому контексті взаємодія ЄС зі своїми партнерами в Центральній Азії набуватиме все більшого значення", - йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ від імені Європейського союзу, опублікованій у вівторок після позачергової відеоконференції глав МЗС країн ЄС, присвяченій ситуації в Афганістані після захоплення країни "Талібаном".

"Боротьба з тероризмом та запобігання використанню території Афганістану міжнародними терористичними угрупованнями залишається в центрі колективних зусиль ЄС у цій країні", - наголошується в документі.

У ньому також повідомляється, що Євросоюз готовий поширити свою підтримку афганському народу і демократії в країні на такі аспекти, як належне врядування, права людини і соціально-економічний розвиток.

Однак, зазначається в заяві, "співпраця з будь-яким майбутнім афганським урядом буде залежати від мирного і інклюзивного врегулювання і поваги основних прав усіх афганців, включно з жінками, молоддю та особами, що належать до меншин, а також дотримання міжнародних зобов'язань Афганістану, прихильності боротьбі проти корупції та запобігання використанню території Афганістану терористичними організаціями".

При цьому Європейський союз, щоб впоратися з погіршення гуманітарної ситуації в Афганістані, "буде продовжувати надавати афганському народу допомогу з урахуванням його потреб і закликає всі сторони гарантувати безпечний і безперешкодний доступ для надання гуманітарної допомоги нужденним афганським жінкам, чоловікам і дітям, зокрема великій кількості внутрішньо переміщених осіб".

ЄС закликав талібів "дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом за будь-яких обставин". ЄС також буде підтримувати сусідів Афганістану в подоланні негативних наслідків, яких слід очікувати від зростаючого потоку біженців і мігрантів, пообіцяв Боррель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА